Elevökning kräver ombyggnationer på Strömbackaskolan

En elevökning gör att den anpassade gymnasieskolan på Strömbackaskolan i Piteå behöver byggas om och anpassas för en halv miljon kronor. 
– Vi vill kunna säkerställa att vi bibehåller kvalitén på verksamheten, säger Annika Niklasson, gymnasiechef.

"Vi har äskat pengar för att kunna bibehålla kvalitén på undervisningen, för vi har en god kvalité i dag och vill fortsätta att ha det", säger Annika Niklasson, gymnasiechef på Strömbackaskolan. (Arkivbild)

"Vi har äskat pengar för att kunna bibehålla kvalitén på undervisningen, för vi har en god kvalité i dag och vill fortsätta att ha det", säger Annika Niklasson, gymnasiechef på Strömbackaskolan. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Piteå2025-05-26 03:00
  • Strömbackaskolan i Piteå planerar ombyggnationer för att anpassa sig till en ökning av gymnasieelever med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Skolan ansöker om cirka 500 000 kronor för att göra nödvändiga anpassningar, inklusive rullstolsanpassningar, ljudmiljö, belysning och rumsindelning.
  • Gymnasiechef Annika Niklasson betonar att dessa förändringar är nödvändiga för att bibehålla kvaliteten på undervisningen och förbereda för en bra skolstart och utbildning nästa läsår.

Som PT tidigare berättat ökar antalet elever i den anpassade grundskolan i Piteå kommun såväl som nationellt. Ökningen syns även inom förskolan där Piteå kommun nu planerar för en resursförskola.

Det handlar om elever med en intellektuell funktionsnedsättning som inte klarar av den vanliga grundskolan. 

Även i den anpassade gymnasieskolan syns den här elevökningen. I dag har man totalt 29 elever, 18 elever på det nationella programmet och 11 elever på det individuella programmet.

– Vi ökar med fyra elever nästa år, men sedan ser vi en ökning till läsåret 2026/2027 på tio till tolv elever, ungefär. Det är det underlaget vi fått från anpassad grundskola och det ligger i linje med den ökning som vi ser, de här eleverna kommer sedan till oss, säger Annika Niklasson.

Hur tänker du kring den här elevökningen?

– Det har jag svårt att uttala mig om, jag vet helt enkelt inte och det finns inget enkelt svar. Det är också en nationellt trend som vi ser, säger Annika Niklasson.

Anpassade gymnasieskolan på Strömbackaskolan har sina lokaler mitt i huvudbyggnaden. (Arkivbild)
Anpassade gymnasieskolan på Strömbackaskolan har sina lokaler mitt i huvudbyggnaden. (Arkivbild)

Det är i Strategisk plan för åren 2026 till 2028 som barn- och utbildningsnämnden nu äskar om cirka 500 000 kronor för att kunna bygga om i befintliga lokaler och anpassa för eleverna. I slutändan är det ett politiskt beslut.

Anpassad gymnasieskolas lokaler finns mitt i Strömbackaskolans huvudbyggnad.

– Vi har jättebra lokaler i dag, stora och fina. Det vi behöver göra är att förbereda några intilliggande klassrum för den här verksamheten och anpassa lärmiljön för våra elever och göra den mer tillgänglig, säger Annika Niklasson.

Hon uppger att det kan handla om rullstolsanpassningar, ljudmiljö, belysning, dörröppnare eller en annan form av rumsindelning. Man ser även att man behöver anställa mer personal i form av specialpedagoger, speciallärare och elevassistenter.

– Vi har äskat pengar för att kunna bibehålla kvalitén på undervisningen, för vi har en god kvalité i dag och vill fortsätta att ha det. Då måste vi förbereda oss så att eleverna får en bra skolstart och utbildning nästa läsår, säger Annika Niklasson.

Eleverna går i dag fyra år inom anpassad gymnasieskola, i Piteå finns individuella programmet samt nationella programmet med två valbara inriktningar – hotell och restaurang och bageri samt administration, handel och varuhantering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!