Som PT tidigare berättat ökar elevantalet i den anpassade grundskolan i Piteå (tidigare grundsärskolan). En skolform för elever med intellektuell funktionsnedsättning.
En ökning syns även inom förskolan, det handlar om barn som har extraordinära behov, såväl fysiska som intellektuella utvecklingssvårigheter och funktionsnedsättningar.
– Jag började som avdelningschef i höstas och upptäckte att vi fick in barn med ganska stora extraordinära behov. Sådant som är utöver det som förskolan normalt hanterar, det är mer att man pratar vård, säger Bo Åström.
På en förskola i kommunen har man i dag anställt undersköterskor i verksamheten, på en annan har man tecknat avtal med ett assistansbolag som hjälper till.
– Det kan vara barn som sondmatas, har så stora fysiska utmaningar att de inte kan gå, eller knappt sitta själva eller man kanske behöver matas och har svårighet med interaktion, säger Bo Åström som uppger att det är arbete som kräver tunga lyft och att man är flera som hjälps åt vid exempelvis matsituationer.
Planen är nu att starta en resursförskola till hösten för att kunna samla kompetens och utrustning som lyfthjälpmedel, stolar, bäddar och annat stödmaterial vilket i sin tur kräver ombyggnationer och anpassningar av lokalerna.
– Jag tycker att det är en viktig fråga och det är angeläget att vi hittar en lösning. Det är de barn som har de största behoven och dem måste vi alltid prioritera, säger Bo Åström som menar att det är viktigt att kunna erbjuda en samlad kompetens, något som i sin tur leder till en bättre kvalitet och bättre garanti för likvärdighet.
– Samtidigt är det viktigt att de här barnen har ett sammanhang så vi måste anslutas till en reguljär förskola, det måste finns en närhet till andra barn och de får inte sättas åt sidan. Men de här barnen behöver också möjlighet att komma ifrån, att inte alltid vara i stora sammanhang.
Var resursförskolan eller eventuellt avdelningen ska placeras i kommunen är ännu inte bestämt, inte heller hur många platser det kommer bli i slutändan.
– När jag började titta på det här i höstas såg vi ett behov av tre–fyra platser på en resursförskola i Piteå. Så vi började prata om att starta med fem–sex platser, men när jag sedan pratade med resursförskolorna i grannkommunerna Luleå och Skellefteå så berättade de att de startat på sex platser, det hade snabbt fördubblats till tolv platser och nu hade de 20 platser, säger Bo Åström.
Vilka yrkesgrupper söker ni?
– Vi behöver förskollärare och specialpedagog. Sedan får behoven styra, det kan vara undersköterskor eller assistenter, dem som kan ge rätt stöd till barnen.
Det är i Strategisk plan för åren 2026 till 2028 som barn- och utbildningsnämnden nu ansöker om en utökad ram på drygt 1,8 miljoner kronor för de kommande tre åren för resursförskolan.
– Vi ville göra äskandet så fort som möjligt då det är en lång politisk process, det här kommer att ta tid, säger Bo Åström vars roll är att utreda frågan och lägga fram ett förslag. Sedan är det politikerna som får diskutera och komma fram till ett beslut
– Jag har informerat politiken men utredningen är inte klar än. Min förhoppning är att vi kan starta till hösten 2026. Före det är inte möjligt.