Älvsbyn går inte vidare med projektering av trygghetsboende

Det blir ingen kooperativ hyresrättsförening i Älvsbyn. Majoriteten av fullmäktigeledamöterna har valt att avslå förslaget. Med det startar heller ingen projektering av ett nytt trygghetsboende tillsammans med Riksbyggen. 

På den så kallade Lekentomten ovanför Ica var trygghetsboendet tänkt att byggas.

På den så kallade Lekentomten ovanför Ica var trygghetsboendet tänkt att byggas.

Foto: Älvsbyns kommun

Älvsbyn2025-04-15 20:30

Ärendet har tidigare varit uppe i fullmäktige men då handlat om ett helhetsgrepp kring att uppföra ett särskilt boende, trygghetsboende, gruppbostäder och ett tillagningskök i kommunen. Frågan återremitterades då för ytterligare utredning kring en rad frågor. 

När ärendet under måndagens fullmäktige togs upp igen var det enbart med fokus på stifta en hyresrättsförening tillsammans med Riksbyggen och att uppdra projektering av ett trygghetsboende med 44 platser. 

Anna Lundberg (S) yrkade på avslag – och 19 av de övriga fullmäktigeledamöterna ställde sig bakom. 

– Det största behovet vi har i Älvsbyns kommun, och haft under längre tid, är säbo-platser. Från framför allt Nyberga signaleras att det inte längre är optimalt som särskilt boende. När det var nytt kallades det väl P-hemmet för att de äldre till och med kunde köra själva och hade egna parkeringsplatser. Nu är de ofta väldigt dåliga när de kommer dit. Man borde lägga fokus på det först, säger Anna Lundberg. 

undefined
Anna Lundberg (S) anser att ett nytt trygghetsboende inte är det som ska prioriteras först.

Det handlar inte om att ett trygghetsboende inte borde tillskapas över huvud taget, utan att prioritera i vilken ordning saker görs, menar Lundberg.

– Konceptet trygghetsboende är jättefint men jag vet inte om vi behöver ha det i ett nytt bygge just nu. Migrationsverket har aviserat att de kan komma att lämna närmare 70 lägenheter. Vi måste se till hela beståndet, vi kan ju inte kasta fastighetsbolaget under bussen.

Inför beslutet har Riksbyggen genomfört en utredning av behoven för framtidens äldreomsorg i kommunen. Kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) menar att det finns tydliga signaler på att ett trygghetsboende är vad som behövs. Han hade hoppats på ett annat utfall under fullmäktigemötet, men säger att han ändå är hoppfull efter debatten som fördes.

– Man kan tänka olika om vilket sätt det ska göras på, om det är i egen regi eller på det sätt som jag förespråkat: genom att bilda en kooperativ hyresrättsförening, säger kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) och fortsätter:

– Som jag förstår det vill många av de andra partierna gärna att man går via vårt fastighetsbolag och bygger det genom allmännyttan. Sen upplever jag att Socialdemokraterna mycket väl vet vad som behövs, men är mer intresserade av att säga nej, säger Dahlqvist. 

undefined
Älvsbyns kommunalråd Johan Dahlqvist (M) tycker att ett trygghetsboende är just det som ska till först, eftersom att något liknande inte finns i kommunen.

S menar att det som först behövs är platser på särskilt boende?

– Då ska vi komma ihåg att vi får signalen om att ett trygghetsboende är det vi saknar i kommunen. Ett trygghetsboende är till de seniorer som är för friska för att behöva heldygnsomsorg men som ändå söker mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. Vi har inga möjligheter att möta det behovet för de äldre och därför anser jag att ett trygghetsboende är det man ska börja med att bygga, säger Johan Dahlqvist. 

Att det kan finnas befintliga lokaler som kan nyttjas i kommunen tror han inte

– En grundsten i utredningen har varit att absolut inte glömma bort att se över de lokaler vi har. För lokaler har vi gott om i vår kommun och vi är måna om att de nyttjas så mycket som det bara går. Men jag ser inte att det finns någon lokal som är lämpad som trygghetsboende i Älvsbyns kommun som det ser ut just nu, avslutar Dahlqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!