Migrationsverket kan säga upp lägenheterna i Älvsbyn

Migrationsverket flaggar för att säga upp lägenheterna i Älvsbyn. Beskedet innebär en utmaning för det kommunala fastighetsbolaget som kan förlora drygt fyra miljoner kronor i hyresintäkter och måste bygga om för mångmiljonbelopp.
– Vi får ett stort överskott av bostäder, säger vd Anneli Vinsa.

Bostadsområdet Stigarna består av 132 lägenheter i sju trevåningshus med två ingångar i varje hus. I dagsläget hyr Migrationsverket ett stort antal lägenheter i området. (Arkivbild)

Bostadsområdet Stigarna består av 132 lägenheter i sju trevåningshus med två ingångar i varje hus. I dagsläget hyr Migrationsverket ett stort antal lägenheter i området. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2025-03-30 16:40

Det kommunala bolaget Älvsbyns fastigheter har fått information om att Migrationsverket på sikt avser att säga upp sina 68 lägenheter som de hyr. 

Avvecklingsplanen är inte klar, men enligt Anneli Vinsa informerade Migrationsverket på förra mötet att målbilden är att de ska avvecklas ungefär till årsskiftet 2026/2027.

– Det är klart att det här blir kännbart för oss. Vi har ingen lång bostadskö, vi har snarare ett antal vakanser, säger hon.

Utöver en direkt hyresförlust på drygt fyra miljoner kronor per år räknar Älvsbyns Fastigheter med att det behövs investeringar i storleksordningen 10-15 miljoner för att hyra ut dem på nytt. De flesta lägenheter finns på bostadsområdet Stigarna, men även några på Apeln är berörda.

– Migrationsverket har haft en snäll hyra mot att man inte har gjort underhåll enligt plan. För att få upp dem till standard krävs stora investeringar och sedan ska man också hitta hyresgäster, säger Anneli Vinsa.

undefined
"Det här innebär en stor upprustningskostnad plus en direkt hyresförlust på drygt fyra miljoner kronor per år om vi inte får lägenheterna uthyrda", säger Anneli Vinsa, vd på Älvsbyns fastigheter. (Arkivbild)

Migrationsverket arbetar med att övergå från lägenhetsboenden till större mottagnings- och återvändandecenter. Enligt sektionschefen Per-Erik Bjurholt är det ännu inte bestämt exakt när och hur avvecklingen ska ske.

– Vi har inte fastställt någon tidsplan, men vi kommer minska ned våra lägenheter i hela landet i takt med att vi får loss fler centerplatser, säger han.

Migrationsverkets plan är att fortsätta hyra ett mindre antal lägenheter som komplement.

– Man tänker att det ska finnas i anslutning till centralorterna i första hand, bland annat Boden. Men vi har inte fastställt exakt på vilka orter vi kommer avveckla lägenheter.

undefined
Per-Erik Bjurholt, sektionschef på Migrationsverket Region Nord, säger att antalet lägenhetsboenden kommer att minskas men att tidsplanen för avvecklingen inte är fastställd. "I dag hyr vi lägenheter i Älvsbyn, Råneå, Kalix, Harads och Boden." (Arkivbild)

Om lägenheterna sägs upp är det inte första gången som det har varit kris på lägenhetsmarknaden i Älvsbyn. Under 1990-talet gick det så långt att Älvsbyns kommun rev två hus på just Stigarna.

– Efter det kom Migrationsverket som en räddande ängel och hyrde lägenheter, säger Anneli Vinsa.

Finns det risk att ni måste riva hus igen?

– Förhoppningsvis blir det inte så illa. Man vet ju inte vad som händer i befolkningsprognoser så det är svårt att sia om idag, men vi måste utreda om det finns ett behov av nya hyresgäster. Om det byggs ett trygghetsboende med 44 platser så påverkar det också bostadsmarknaden.

undefined
Kommunalrådet Johan Dahlqvist säger att beskedet är tråkigt, men vill snarare se det som en möjlighet än en undergång. (Arkivbild)

Kommunalrådet Johan Dalqvist (M) säger att de nu har 18 månader på sig att hitta en lösning.

– Det är ett tråkigt besked, men man kan inte gräva ned sig för det. Jag ser det istället som en möjlighet till förändring och inflyttning. Det händer mycket spännande i våra närkommuner, exempelvis med Stegra. Förhoppningsvis kanske Laver hinner dra igång, säger kommunalrådet Johan Dahlqvist.

Samtidigt som beskedet att Migrationsverket kan lämna Älvsbyn har kommunstyrelsen beslutat att gå vidare med ett förslag om att projektera byggandet av ett trygghetsboende med 44 lägenheter som en kooperativ hyresrättsförening tillsammans med Riksbyggen. 

Det förs redan nu diskussioner om vad som ska hända med lägenheterna på Stigarna om Migrationsverket säger upp dem. Kommunalrådet Johan Dahlqvist vill inte spekulera om användningsområde, men han är tveksam till att bygga om dem till trygghetsboende som någon lyft i debatten.

– Jag tycker att området är fint och det finns stor potential för att skapa attraktiva boenden, kompletterade med hiss. Jag stänger inte några dörrar för något men om jag ska gissa så ser jag inte möjlighet till ett trygghetsboende, men kanske seniorboende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!