Westerbergs reportageserie är ett av tio bidrag som nominerats till priset, som belönar årets bästa socialreportage.

– Det var en rejäl överraskning och känns oerhört hedrande, säger Jan Westerberg, om att ha nominerats för andra gången till den prestigefyllda utmärkelsen.

Priset är på 50 000 kronor och det kan antingen ges för ett av de nominerade reportagen eller delas av flera. Bland de nominerade finns både stora drakar som DN och Aftonbladet och mindre tidningar som PT och Kristianstadsbladet.

– Det känns förstås bra att även mindre tidningars arbete uppmärksammas och inte bara de stora som har resurser och helt andra möjligheter att göra stora jobb, säger Jan Westerberg.

2016 prisades han för serien om Stefan Stenberg som svindlades av sin förvaltare, och nu är han alltså nominerad för andra gången. Men att få priset är inte det viktigaste

– Nej, egentligen är det nog fint att bli nominerad och veta att juryn har läst och uppskattat det jag skrivit, säger han.

Serien "Brottsplats Kalamark" gick i närmare 20 avsnitt under hösten 2018 och väckte stor uppmärksamhet lokalt och till sist även nationellt. I serien följde Jan Westerberg upp olika trådar i det undermåliga utredningsarbetet. Ett år tidigare hade mannen som fälldes för mordet, Kaj Linna, friats av Högsta domstolen, som beviljade honom resning efter 13 år i fängelse.

"Brottsplats Kalamark" blev mycket uppskattad av PT-läsarna och blev en av tidningens mest lästa någonsin. Artikelserien väckte också intresse hos TV4-programmet Brottsjournalen med folkkäre kriminologen Leif GW Persson, som gjorde ett specialavsnitt om Kalamark där även Jan Westerberg medverkade.

Och bara för några dagar sedan stod det klart att polisens Kalla fall-grupp, som arbetar med olösta mordfall, kommer ta sig an Kalamarksmordet.

– Jag tycker det är utmärkt att detta kriminalfall inte bara tillåts försvinna utan att polisen gör sitt yttersta för att hitta mördaren som fortfarande går lös, säger Jan Westerberg.

Wendelapriset delas ut av föreningen Wendelas vänner, som vårdar minnnet av Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnlig yrkesjournalist. Hon var verksam i mitten på 1800-talet på Aftonbladet, och anses vara den som skapade det första socialreportaget.

I år delas priset ut för tolfte gången. Ifjol delades priset mellan Norran i Skellefteå och och Sydsvenskan i Malmö. Norran fick priset för sitt grävjobb om den misskötta hälsocentralen i Jörn.

Du hittar det första avsnittet av "Brottsplats Kalamark" här.