Det handlar om påträffat material som sammantaget blottar en mera utstuderad svindel mot bröderna Roger och Sune Lindberg än vad som tidigare varit känt.

Bedrägerierna mot bröderna kom stötvis och accelererade dramatiskt månaderna innan det kallblodiga dådet skedde.

I huset i Kalamark har PT funnit graverande dokument och handlingar som aldrig blev analyserade eller presenterade för domstolarna innan rättsväsendet fattade beslut i skuldfrågan.

Artikelbild

| Roger Lindberg (till vänster) och den två år yngre brodern Sune släcker kaffetörsten.

PT har getts tillfälle att granska alla dagböckerna som den mördade Roger Lindberg skrev kontinuerligt varje dag under hela sitt vuxna liv.

Genom att korsläsa dagböckerna och brödernas noggrant förda kassaböcker, och jämföra materialet med polisens två stora förundersökningar från 2004 och 2017, så öppnas en ny bild med en serie cyniska handlingar fram till det bittra slutet.

Mycket material har aldrig nått offentlighet eller uppmärksammats i brottsutredningen.

Nu lyfter vi fram allt – roterar på alla ovända stenar.

Artikelbild

| Så här såg det ut på brottsplatsen. Förövaren hade vräkt ut allt innehåll från kassaskåpen.

I morgon presenterar vi en rad tvivelaktiga episoder som föregick det besinningslösa våldsdådet i Kalamark. Det handlar om uppgifter som aldrig tidigare satts på pränt.

Så upptäcktesrånmordet här är polisens första rapport:

Artikelbild

| Här är träpåken som rånmördaren använde. Polisen fann varken dna eller fingeravtryck på vapnet.

Anmälan, Polismyndigheten i Norrbotten

Brottet: Mord och mordförsök

Brottsplats: Kalamark 30, Roknäs

Registreringsdatum: 2004-04-16 kl. 10:19

Anmälningssätt: Telefon

Händelse: Den 2004-04-16 klockan 10:19 meddelade SOS-alarm till Länskommunikationscentralen i Luleå att en person, E.L, anställd vid hemtjänsten i Piteå, hade hittat Sune Lindberg liggande skadad på golvet i köket i sin bostad och att han behövde ambulans. Han hade blivit misshandlad.

Patrullen J.H och L.L beordrades till platsen och anlände dit kl 10:43. De möttes av anmälaren E.L och en annan kvinna som också arbetade inom hemtjänsten och som E.L ringt efter.

Ambulanspersonalen G.A och J.B fanns också på plats. G.A berättade att han hittat brodern Roger Lindberg död i ladugården. Kroppen var övertäckt med fulla fodersäckar och en skottkärra. G.A hade vickat undan kärran för att kunna konstatera att mannen var död. Han var även bunden.

Den andre brodern Sune Lindberg hade de hjälpt upp från golvet i köket. Han satt på en stol. Han hade legat bunden på golvet och var misshandlad i huvudet. Han var blodig i ansiktet och på huvudet. Han transporterades i ambulans till lasarettet i Piteå.

.

NÄSTA AVSNITT: "Nya ledtrådar funna på mordplatsen"