Polisen vill ha tänt på natten

Vid helgens cruising ringde polisen till Pite energi och uppmanade dem att tända gatlamporna i centrala stan. ”Jag ser inga hållbara argument för att hålla släckt”, säger Jonas Sköld, vid polisen.

PT 20160510.

PT 20160510.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2016-05-11 21:11

Videon är inte längre tillgänglig

Nu ger sig polisen in i debatten om de nedsläckta gatulamporna. På onsdagen lämnade man in en skrivelse till samhällsbyggnadsnämnden där man påtalar vikten av att hålla lamporna tända när det är mörkt.

Jonas Sköld berättar om hur poliser i yttre tjänst ofta stöter på problem i arbetet i mörkret. Han får höra många vittnesmål om hur svårjobbat det är och hur riskerna i trafiken ökar. Han delar människors oro att vistas och färdas i mörker och menar att mörker skapar otrygghet.

– Många poliser upplever att det känns olustigt att jobba då riskerna för trafikolyckor ökar och de själva är rädda för att köra på någon.

Nattsvart cruising

Vid helgens cruising blev problemen uppenbara och polisen kände sig tvingade att ringa till Pite energi för att få till en upptändning av Sundsgatan, en åtgärd det inte är första gången man får vidta.

– Det är fortfarande mörkt på natten och vid ett sådant här arrangemang är det viktigt att se bra. Det är en trygghetsskapande åtgärd för de människor som visas i den här miljön, säger Jonas Sköld, som berättar att polisen fått kontakta Pite energi och be dem tända upp vid andra cruising-tillfällen.

– Det är mycket folk i rörelse i stan och det händer inte sällan att någon berusad person vinglar ut i gatan och är det skumt ute ökar risken för olyckor betänkligt.

Brottsförebyggande

Jonas Sköld kan inte se det motiverat att hålla gatubelysningen släckt och menar att argumenten för att tända är desto fler.

– Mörker ökar risken för brott och ett våldsbrott kostar samhället omkring 200 000 kronor. Om någon blir påkörd kostar det ännu mer. Att tända gatlamporna är en brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärd. Dessutom är det en arbetsmiljöfråga för polisen där mörkret försvårar jobbet.

På vilket sätt?

– För det första är det lättare att begå brott i skydd av mörkret och sedan är det svårare för vittnen att se vad som händer och kunna ge en bra bild av det till polisen.

Jonas Sköld berättar om knivmordet som ägde rum i ett mörkt hörn intill Sundsgatan och hur det hade kunnat vara annorlunda om det varit ljust.

Polisen hoppas nu att den skrivelse som skickats till kommunen får effekt och att gatubelysningen hålls tänd så länge det är mörkt om kvällar och nätter.

– Det känns viktigt att polisen uttrycker sin åsikt i det här och vi hoppas det får effekt. Kommunen brukar lyssna till våra argument.

LÄS OCKSÅ: Mörklagd cykelväg skapar otrygghet

LÄS OCKSÅ: Riktlinjer för gatlysen ses över

Besparing på nedsläckning

Enligt samhällsbyggnadsnämnden sparar kommunen mellan 125 000 och 200 000 kronor på att gatlamporna släcks under perioden 4 maj till 1 augusti.

Den ekonomiska besparingen bygger på att lamporna skulle brinna mellan 2 och 4 timmar per dygn. Slår man ut detta över hela perioden resulterar det i en besparing på mellan 1 400 och 2 200 kronor per dag.

Beslutet att släcka gatlamporna under sommarmånaderna fattades 2006 och syftet var att göra en energieffektivisering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om