Energieffektivisering går före ekonomiska vinster när kommunen väljer att släcka ner gatubelysningen under tre månader.
Ulf Nordin, enhetschef för kommunens gator, säger sig inte exakt känna till det underlag som låg till grund för det beslut som fattades 2006, när kommunen började släcka ner. Han tycker dock att det är en balansgång mellan de klimat- och energivinster man gör i förhållande till trygghets- och trafiksäkerhetsfaktorn.
– Jag antar att beslutet grundades på att det anses vara en ljus tid på dygnet. Underlaget har politiken bättre koll på än jag som har till uppgift att verkställa de politiska besluten. Jag vet att Luleå och Skellefteå gör samma bedömning.
I ett pressmeddelande som kommunen gick ut med för några dagar sedan, i samband med nedsläckningen den 4 maj, uppgavs beloppet 300 000 kronor som den summa kommunen sparar in på att ha belysningen släckt under tre månader. Efter att Ulf Nordin kollat närmare med Pite energi, visade det sig att siffran 300 000 inte var en besparing i kronor, utan det antal kilowattimmar som går åt under tiden.
Vilken summa som kommunen verkligen sparar in är inte helt klar. Ifjol i maj, i samband med nedsläckningen då, uppgavs siffran 125 000 kronor som den verkliga besparingen. Enligt Ulf Nordin baseras den siffran på att att lamporna skulle lysa 2 till 3 timmar per dygn.
Vad sparar kommunen egentligen på att släcka ner?
– Det är svårt att säga. Det bygger på antaganden men om lamporna skulle brinna 4 timmar per dygn skulle det innebära en besparing på 200 000 kronor för hela perioden. (Det baseras på att lamporna skulle lysa 4 timmar per dygn och innebär en besparing på 2 200 kronor per dag. Om lamporna lyser 2-3 timmar per dag sparar man knappt 1 400 kronor per dag. Reds. anmärkning).
Sedan några år tillbaka pågår ett lampbyte i kommunen där kvicksilverlampor byts ut mot lågenergi. Sammanlagt 8 000 armaturer ska bytas ut och i nuläget har man hunnit med att byta ut omkring hälften. Vid 2016 års utgång ska 5 200 armaturer vara utbytta och i slutet på 2017 ska allt vara klart.
Borde inte lågenergilampor göra att den ekonomiska besparingen blir mindre?
– Så är det men den främsta anledningen till att man släcker ner är som sagt inte den ekonomiska vinsten utan en energibesparing som går i linje med kommunens klimatmål.
Brith Fäldt, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, säger att man vid nästa nämndssammanträde kommer att se över de riktlinjer för belysning som beslutades om 2006.
– Jag har begärt in uppgifter för hur det ser ut, både då det gäller trygghetsfrågan, upplevt otrygghet och faktisk otrygghet. Vi kommer att diskutera hur långt man kommit i arbetet med att byta ut armaturer. Vi kommer också att se över olika tekniska lösningar och om det är så att de spareffekter som uppnås inte överträffar den oro som upplevs av att det är släckt.
Hur ser du på att besparingen är på mellan 1 400 och 2 200 kronor per dag?
– Jag kan inte kommentera de siffrorna. Jag vill inte springa över tjänstemän eller personer som upplever otrygghet genom att säga att det är mycket eller lite. Jag måste bilda mig en egen uppfattning om saken. Att det skulle tändas upp i sommar kan jag med säkerhet säga att det inte kommer att ske. Däremot kommer det att tändas inför PDOL, något som görs för att folk ska känna sig tryggare under evenemanget.