Piteå hamn söker nytt tillstånd för att skeppa Stegras stål

Piteå hamn ansöker om ett nytt miljötillstånd för att kunna hantera stål från Stegra i Boden. Totalt vill det kommunala bolaget utöka godsvolymerna från 2,5 till 12 miljoner ton per år.
– Det är en väldigt stor ökning, säger Ulrika Nilsson, vd för Piteå hamn.

Stegra, tidigare H2 Green Steel, i Boden planerar att producera stål med hjälp av vätgas. Nu ansöker Piteå hamn om miljötillstånd för att transportera stålet som kommer därifrån.

Stegra, tidigare H2 Green Steel, i Boden planerar att producera stål med hjälp av vätgas. Nu ansöker Piteå hamn om miljötillstånd för att transportera stålet som kommer därifrån.

Foto: Stegra

Piteå2025-02-04 03:30

Förra året beviljades Piteå hamn en utökad borgensram på 200 miljoner kronor för att investera för ökade godsvolymer. Bakgrunden var en förfrågan från bland annat SCA pappersbruk, SCA såg och Stegra i Boden om att utöka sin utförsel i hamnen. 

– För att möta upp det och klara av volymerna så behöver det investeras. Vi beviljar en borgensram på 200 miljoner kronor som hamnen så klart inte kommer att använda om det inte blir någon ny affär, sa kommunalrådet Patric Lundström (S).

Piteå hamn har jobbat med tillståndsprocessen för att öka godsvolymerna och i slutet av förra året lämnade man in en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad hamnverksamhet.

"För att möta den ökade efterfrågan av sjötransporter i norra Sverige med anledningen av den gröna omställningen avser Port of Piteå nu att ställa om sina verksamheter. Hamnens prognoser visar en stadig ökning av mängden in- och utgående gods i hamnen, där Stegra AB:s behov av mellanlagring och utlastning av coilsprodukter (stålband) i hamnen är ett exempel", står det i ansökan.

Den nya ansökan är till stora delar densamma som den befintliga verksamheten. Det som skiljer är främst mängden gods som ska hanteras årligen.

– Vi har ansökt om ett nytt miljötillstånd för utökade godsvolymer och vi har tagit höjd upp till 12 miljoner ton. Vi har tillstånd för 2,5 miljoner ton i dag så det är en väldigt stor ökning vi tar höjd för, säger Ulrika Nilsson, vd för Piteå hamn.

För att kunna möta behoven kring den framtida godshanteringen planerar Piteå hamn för ett antal ytterligare terminalbyggnader och lagerytor. Exempelvis avser bolaget att anlägga en tältbyggnad för att hantera Stegras stålband. 

"Området för denna tältbyggnad går under benämningen ”det nya logistikområdet”, även om etableringen i praktiken kommer att ske inom befintligt logistikområde. Det nya logistikområdet kommer på sikt att inkludera en ny mottagningshall för järnväg, en terminalbyggnad (tältanläggning) och lagerytor", står det i ansökan.

undefined
I dag utgör produkter från skogsindustrin 70 procent av hamnens verksamhet. Exporten består främst av pappersprodukter och sågade trävaror medan importen består i huvudsak av massaved. 30 procent av godset utgörs av energiprodukter som olja, bensin, gasol, tallolja och råtalldiesel. (Arkivbild)

I dag trafikeras järnvägen inom hamnen endast med ett fåtal vagnar per vecka. Enligt ansökan är det Piteå hamns och Stegras långsiktiga målsättning att stora delar av ståltransporterna ska tas in via järnväg.

"Den planerade verksamheten innebär en ökning med två tågomlopp (med coils) per dygn. Innan planerad infrastruktur finns på plats kommer coilprodukterna att tas in med lastbilar, som kommer att ledas via den ordinarie infartsvägen norr om hamnen."

Med nuvarande hamntillstånd kan bolaget ta emot cirka 575 fartygsanlöp årligen. Den planerade verksamheten innebär en ökning med cirka 125 fartygsanlöp. Totalt kommer det att finnas ett behov av cirka 254 lastbilstransporter per dygn, vilket kan jämföras med de cirka 220 tunga fordonsrörelser som ligger inom ramen för nuvarande hamntillstånd.

Ulrika Nilsson vill inte kommentera hur dialogen går med Stegra eller andra aktörer.

– Vi har ett antal affärsdiskussioner kring nytt gods och vi förbereder oss för utökade godsvolymer i hamnen på olika sätt. Om och när olika affärer blir verklighet så kommer vi att anpassa infrastrukturen i hamnen för den verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!