Det har varit lite svajigt för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan. Men efter några år med nollintag så läser nu 14 elever vid utbildningen.
Ett bra samarbete med restaurangerna på orten är a och o för att eleverna ska kunna göra arbetsplatsförlagt lärande.
För att nära detta samlades representanter från restaurangbranschen och lärare för att ta del av varandras åsikter. Skolan ville veta vad näringen efterfrågar och näringen fick information om utbildningen.
– Vi hoppas på mer praktik för eleverna, sa Marcus Wimmer, kökschef vid Stadshotellet.
LÄS MER: Utbildningen lockar allt fler
LÄS OCKSÅ: Heta på marknaden – men få vill bli kockar
Att låta eleverna arbeta mer praktiskt på skolan går inte i nuläget. För det första måste skolplanen följas och för det andra är det för få elever för att kunna driva restaurangen på skolan oftare.
– Kan man inte plocka ihop två årskullar för att få ihop fler elever? undrade Johanna Lundström, hotellchef vid Stadshotellet.
Nu skulle inte det vara möjligt schemamässigt
Förändringen kan komma med fler elever.
– Då kan vi ha restaurangen öppen mer, säger Stina Köpsén, lärare, som tror på fler elever nästa år.
Ingen i branschen på plats: Stadshotellet, Ångbryggeriet och Doktorsvillan, kräver att eleverna ska vara färdigutbildade och kunna allt som en kock ska bemästra efter utbildningen. Men de kan komma med tips på hur lärarna ska tänka med de medel som finns.
– Det är viktigt för oss att säkerställa vilka som ska ta över och vilka som vi vill anställa, menar Stefan Ökvist, Ångbryggeriet.