Efter tre år med nollintag kunde en ny årskurs starta i fjol och i år är det 13 elever som läser sitt första år på Strömbackaskolans restaurang- och livsmedelsprogram. Det ökade intresset är positivt för arbetsmarknaden som skriker efter personal.
– Branschen är stor och det känns roligt att vi får försöka bidra när vi vet att behovet finns, säger läraren Ann-Sofi Lundquist.
Branschråd lyfts som en framgångsfaktor och just nu planerar utbildningen för att kunna bjuda in till ett i höst. Förhoppningen är att så många aktörer som möjligt kan delta.
– Ett starkt samarbete mellan bransch och utbildning är a och o, och därför är branschrådet så viktigt. Där kan vi diskutera vad behoven är och på vilket sätt vi kan stötta och hjälpa varandra, säger Ann-Sofi Lundquist.
Hon får medhåll av kollegan Stina Köpsén.
– Skolverket pekar på att ju mer utvecklat branschråd man har, desto mer förståelse har man för varandra, säger hon.
Hasse Almqvist på O´Learys efterlyser en utbildning som är mer anpassad efter dagens restauranger, men Ann-Sofi Lundquist och Stina Köpsén anser att eleverna får den grundläggande kunskap i kök och servering som behövs med dagens utbildning.
– Men sedan behöver vi branschen för att eleverna ska fortsätta utvecklas och lära sig saker utöver det de lär sig på utbildningen, säger Stina Köpsén.