I ett inslag i Sveriges radio redogör namnvårdskonsulenten Leila Mattfolk, vid Institutet för språk och folkminnen, för sin uppfattning i frågan.
– Vi bedömde i det här fallet att det lokala och samtida namnbruket bör ges större vikt. Det officiella namnet har funnits på kartan i över hundra år men det har ändå inte fått fotfäste i det lokala namnsamhället. Så vi rekommenderar att namnet ändras till Bertnäs med e, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Fortsatt tvist om stavningen
LÄS OCKSÅ: Bybor rasar mot ändrad stavning
LÄS OCKSÅ: Nya protester mot ortnamn
Institutet för språk och folkminnen är den enda remissinstansen som konsulteras av Lantmäteriet i ärendet, men detta betyder inte att frågan är avgjord.
– Nej, vi har inte kommit dit ännu. Och jag kan inte svara på hur länge det kommer att dröja innan vi kan fatta ett beslut i det här ärendet, säger Lennart Dehlin, utredare på sektionen för ortnamn och sekretess på Lantmäteriet.
Institutet är emellertid den enda remissinstansen som Lantmäteriet konsulterar. I särskilda fall kan Lantmäteriet fråga kommunen vilken uppfattning den har i frågor om ortnamn, men det kommer inte att ske i det här fallet.
– Vi har i princip kommunens uppfattning, de skriver med e helt enkelt. Det ser jag i vår digitala kartdatabas, som kommunen rapporterar in adresser till, säger Lennart Dehlin.
Hans förhoppning är att Lantmäteriet ska kunna fatta ett beslut innan sommaren.
– Det är vår målsättning, säger han.
Det var i september 2015 som nya vägskyltar kom upp efter att E4 byggts om. Bertnäs, som byborna stavat och kallat byn sedan många år tillbaka, blev då Bärtnäset.