"Kommunen borde sköta enskilda vägar"

Rolf Wallin i Kopparnäs-Bertnäs samfällighetsförening, kallar kommunens höjning av bidraget till enskilda vägar för allmosor.

Den enskilda vägen mitt i Kopparnäs tar sin början vid E4. "Varför ska landsbygdsbor betala två gånger, först via skattsedeln och sedan en vägavgift?", säger Rolf Wallin.

Den enskilda vägen mitt i Kopparnäs tar sin början vid E4. "Varför ska landsbygdsbor betala två gånger, först via skattsedeln och sedan en vägavgift?", säger Rolf Wallin.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-11-24 05:00

Som Piteå-Tidningen tidigare skrivit höjer Piteå kommun nästa år budgeten för underhåll av enskilda vägar med 450 000 kronor. Syftet är, enligt Brith Fäldt (V), ordförande vid samhällsbyggnadsnämnden, att underlätta god väghållning och främja boende och näringsliv på landsbygd. 

Rolf Wallin i Bertnäs hoppar inte högt av glädje över beskedet, snarare tvärtom.

– Jag uppfattar det som att kommunen ger lite allmosor för att vi ska hålla tyst. Det räcker inte.

Han menar att det är en fråga om rättvisa mellan stad och landsbygd.

– Varför ska det räcka med att betala sandning, skottning och plogning via skattsedeln när man bor på Nygatan i stan, men inte på landet. Varför ska landsbygdsbor betala två gånger, först via skattsedeln och sedan vägavgift?

Rolf Wallin anser att Piteå kommun borde visa att landsbygden ska leva.

– Det vore väl ett ypperligt sätt att i vardagen via frågan om vägunderhåll jämna ut orättvisorna mellan stad och landsbygd. Vägar berör ju alla.

Hur det ser ut i andra byar vet inte Rolf Wallin, men i Norrfjärden finns ett gytter av "blandvägar" där kommunen sköter en stump, trafikverket en och samfälligheten en.

– Det skulle väl vara enkelt om kommunen skötte de enskilda vägarna. Varför inte göra som i Skellefteå, där går de statliga bidragen till kommunen som i sin tur sköter alla enskilda vägar.

Ulf Ståhl, enhetschef vid samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå kommun, uppger att vägar som är över en kilometer sköts av kommunen.

– Vi har 90 mil enskilda vägar i Skellefteå. De som bor där får bestämma om de vill ha statsbidraget själva och sköta vägen. Men de flesta vill inte det.

Skellefteå är en av få kommuner i Sverige som tar underhållsansvar för enskilda vägar.

– Vår kommun har varit generös för det är klart att det kostar. De flesta år har vi fått skjuta till pengar, det är dock svårt att säga hur mycket, säger Ulf Ståhl.

Rolf Wallin har förståelse för att kommunen måste vända och vrida på varenda krona, men hoppas på en dialog. 

– Om inte kommunen hörsammar uppmaningen så får vi i samfälligheterna mötas och prata. Vi måste gå vidare i detta.

Han ser även en dyster framtid när det gäller rekrytering av yngre förmågor för ideell verksamhet i allmänhet och samhällighetsföreningar i synnerhet.

– Det här är ju redan nu ett stort problem. Det är oftast äldre gubbar som engagerar sig i vägfrågor.

Boende efter enskild väg i Bertnäs och Kopparnäs betalar 1400 kronor per år i vägavgift och fritidshusägare 500 kronor.
Boende efter enskild väg i Bertnäs och Kopparnäs betalar 1400 kronor per år i vägavgift och fritidshusägare 500 kronor.
Karta: Kopparnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!