Mer pengar till enskilda vägar nästa år

Från och med nästa år höjer kommunen budgeten för underhåll till enskilda vägar. "Syftet med bidraget är att underlätta god väghållning och främja boende och näringsliv på landsbygd", säger Brith Fäldt (V), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Från och med nästa år blir det möjligt för fler enskilda vägföreningar att få bidrag till underhåll.

Från och med nästa år blir det möjligt för fler enskilda vägföreningar att få bidrag till underhåll.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Piteå kommun2019-11-14 18:35

Hon är mycket stolt över att Piteå kommun höjer anslaget till enskilda vägföreningar och väghållare. 

– Det är ingenting vi som kommun är skyldiga att betala ut, utan det är något vi vill bidra med till enskilda vägföreningar för att vi tycker att det är viktigt, säger hon. 

Den totala bidragspotten ökar nu med 450 000 kronor och blir därmed totalt 1 350 000 kronor. Året därpå planerar man att utöka budgeten med ytterligare 450 000 kronor. 

– Det var ett av Socialdemokraternas vallöften att vi skulle fördubbla de här anslagen till enskilda vägar, så det genomför vi nu. Vi tycker det är en viktig symbolhandling från kommunens sida, säger Brith Fäldt. 

Tidigare i år ändrades reglerna för att ansöka om bidrag till att underhålla enskilda vägar. Då fick alla enskilda vägföreningar och väghållare inkomma med en ny ansökan om bidrag. 

– Tidigare fanns det inte tillräckligt med pengar till alla vägföreningar. Det blev orättvist då de som haft bidrag sedan tidigare fortsatte att få det, men de som kom in med nyansökningar fick ingenting på grund av att pengarna var slut, säger Brith Fäldt. 

Enligt henne ska det nya systemet bli mera rättvist och de som ansökt om bidrag en gång behöver inte skicka in en ny ansökan nästkommande år, utan bidraget betalas då ut automatiskt varje år. 

– Man får höra av sig om det är några omständigheter som ändras, säger Brith Fäldt. 

I dagsläget är det drygt 130 vägföreningar som erhåller bidrag från kommunen. Då har det tillkommit 40–50 nya, som tidigare inte fick något alls. Många vägföreningar får även statligt bidrag. 

– De som har vägar som är längre än 1000 meter får vanligtvis även statsbidrag, men kommunen betalar också ut bidrag  till vägar som är mellan 100 meter och 1000 meter, säger Brith Fäldt. 

För att få kommunalt bidrag till enskild väg krävs bland annat att vägen främjar fast boende om minst en eller flera permanentbostäder där aktuell väg nyttjas året runt. Det krävs också att vägen är öppen för boende längs vägen samt för allmän trafik som gynnar det rörliga friluftslivet. Med rörligt friluftsliv avses bland annat allmänna badplatser eller annan allmän fritidsanläggning som är tillgänglig för allmänheten och bedöms utgöra ett allmänt intresse.

Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!