Oklart om vargen finns kvar

Vargen som rev en ren i Arvidsjaur kan fortfarande var kvar i området. "Det känns väldigt olustigt", säger Patrik Lundgren, ordförande i Östra Kikkejaurs sameby, som bara kan vänta och se om fler renar bli slagna.

"Vi kan bara vänta och se om vi får nya observationer", säger . Alexander Winiger har organiserat årets inventering av kungsörnen i Norrbotten som visar på en minskning jämfört med de två senaste åren.

"Vi kan bara vänta och se om vi får nya observationer", säger . Alexander Winiger har organiserat årets inventering av kungsörnen i Norrbotten som visar på en minskning jämfört med de två senaste åren.

Foto:

ARVIDSJAUR2019-08-16 20:30

Det var förra torsdagen som Östra Kikkejaurs sameby fick kännedom om att en rovdjursriven ren påträffats väster om flygplatsen. När länsstyrelsens fältpersonal besiktigade renen kom de till samma slutsats på grund av renens skador. Analysen av de DNA-prover som togs visar att det rör sig om en finsk-rysk varghane som tidigare varit okänd.

För Östra Kikkejaurs sameby var beskedet om att en varg finns i området en kalldusch, då den vålla stor skada.

– Ja, det känns självklart väldigt olustigt då man vet vad den kan ställa till med, säger samebyns ordförande Patrik Lundgren, och fortsätter:

– När vargen jagar och dräper en ren, så blir ju de andra samtidigt skrämda och uppstressade. De får ju fly för livet. Det märks på renarna om varit en varg och jagat dem, säger han.

Vargen har hittills inte gett sig till känna genom att riva fler renar, och enligt Lundgren kan samebyns renskötare inte göra så mycket mer än att spana när de själva är ute.

– Inte i det här skedet. I och med att det är barmark går det inte att spåra på samma sätt som man på vintern, säger han.

I dagsläget är det alltså oklart om vargen finns kvar eller dragit vidare. Att det snart blir fler jägare som rör sig ute i markerna ökar chansen för fler observationer om den skulle vara kvar.

– Ja, är det någon som ser något så brukar de höra av sig, säger Patrik Lundgren.

Alexander Winiger, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen, konstaterar att en vandrande varg kan färdas långt när det är barmark. Därför är det omöjligt att säga om den fortfarande är kvar i Arvidsjaur.

– Eftersom det gått en dryg vecka sedan renen påträffades borde den rimligen ha dödat fler djur för att få mat. Men området är stort och man ska ha tur om man hittar kadaver. Dessutom kan den ha livnärt sig på mindre bytesdjur som hare, säger Winiger.

Han hoppas också på älgjägarna och tipsar om att rovdjursobservationer enkelt rapporteras in via sajten Skandobs.se. Allt är av intresse, såväl synobservationer som spillning, spår och slagna bytesdjur.

Från Östra Kikkejaurs sida vill man på inga villkor ha en varg etablerad inom sitt område, och enligt Alexander Winiger är Norrbotten i huvudsak att betrakta som en "korridor" för vandringsvargarna österifrån, med förhoppningen att de ska hitta till artfränderna som finns i Mellansverige.

– Men vad som ska hända med vargen om den finns kvar får vi ta ställning till då, just nu kan vi bara avvakta, säger han.

Vargen i Arvidsjaur är den tredje som lämnat spår efter sig i länet det senaste året. I våras påträffades en varg i Tornedalen som sedan drog vidare, och i vintras uppehöll sig en varg i gränsområdet mellan Norrbotten och Västerbotten. Den slog flera renar i samebyn Maskaure. Länsstyrelsen i Västerbotten beviljade senare skyddsjakt på den vargen, eftersom den visade tecken på att bilda revir i renskötselområdet på andra sidan länsgränsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om