Före årsskiftet ansökte Maskaure sameby om skyddsjakt sedan vargen rivit flera renar, men fick då avslag. Vargen drog vidare över länsgränsen och när den började riva renar i Grans sameby gjorde rovdjurshandläggaren i Västerbotten en helt annan bedömning. I fredags togs beslutet om skyddsjakt och under lördagen fälldes vargen i trakten av Sorsele.

Enligt de DNA-analyser som gjorts har vargen ursprungligen hört hemma i Jämtland, innan den började vandra norrut. Rovdjurshandläggaren Linda Backlund uppger för SVT Västerbotten att vargens vandring i huvudsak kartlagts med hjälp av de renar den dödat längs sin väg. I övrigt har spaningarna gett få resultat. Sedan den 3 januari har sex dödade renar dokumenterats i Västerbotten. När vargen dessutom visade tecken på att göra sig hemmastadd i området blev dess öde beseglat.

– Den började revirmarkera vilket indikerar att den tänkte stanna kvar. Då var vi tvungna att ta beslutet om skyddsjakt, både på grund av pågående skador men också för de skador som förväntats uppstå om den fanns kvar i området, säger Backlund till SVT Västerbotten..

Länsstyrelsens DNA-analys visade dessutom att det var en så kallad ”icke genetiskt värdefull varg”, vilket förenklade ett snabbt beslut om skyddsjakt.