Replik
Svar till "Adhd-mamma till flera barn med adhd: 'Varför får jag inte hjälp?'".
Insändarskribenten ”Outredd kvinna” berättar om utmaningar hon upplevt genom livet och funderar på om det kan bero på adhd. I sin text skriver hon att hälsocentralen inte kan skicka vuxna vidare för adhd-utredning inom specialistvården. Det stämmer inte, vi har både möjlighet och rutiner för detta. En medicinsk bedömning i primärvården ligger till grund för beslutet om remiss för sådan utredning eller andra åtgärder när behov finns.
Hur lång tid det tar att få en utredning genomförd beror på hur brådskande fallet är. Vården måste alltid prioritera begränsade resurser mellan en stor mängd insatser till de som har störst behov först, vilket kan göra att andra får vänta längre.
Det är också viktigt att veta att svårigheterna som beskrivs finns kvar oavsett om man får en diagnos eller inte. Diagnosen adhd beskriver en samling symptom och karaktärsdrag som även personer utan diagnosen kan känna igen sig i. Vården försöker hjälpa patienter utifrån deras besvär och vad som kan ge bäst resultat av de insatser vi kan erbjuda. En viss typ av behandling kan hjälpa en del, men inte alla. Andra behandlingar och åtgärder kan och bör erbjudas oavsett diagnos.
Ibland är en specifik diagnos värdefull, men inte alltid. Vi fokuserar på att bedöma, utreda och behandla de svårigheter som personen har.