PT:s chefredaktör håller på pressfriheten och att pressens uppgift är att granska makthavare. Men det gillar inte kommundirektören, som bor i Gävle. Chefredaktören gör helt korrekt. Den som gör fel är kommundirektören, som inte vill bli omskriven och utfrågad.
Det visar att kommundirektören inte förstår att PT ställer relevanta frågor, och det gör att jag frågar mig om det var ett felaktigt beslut att anställa henne.
Om hon inte vill svara på tidningens – och läsarnas frågor – då bör kommunledningen ompröva sitt beslut att anställa henne. En kommundirektör måste begripa att hon ska vara tillgänglig och besvara pressens frågor, inte att välja att inte svara på det hon vill.
Lars-Erick Forsgren, Öjebyn, samhällsdebattör och boende i kommunen
Svar direkt:
Piteå kommun har en kommunikationspolicy som vägleder oss och som bland annat slår fast att våra kontakter med media ska präglas av största möjliga öppenhet och insikt om mediernas roll. Både jag som person och vår organisation som helhet ser det som en självklarhet att kommunen granskas och vi välkomnar det. I det ingår bland annat att kommunens politiker och chefer, även jag, ska finnas tillgängliga för intervjuer.
Samtidigt kan det ibland uppstå olika tolkningar i kontakten mellan kommunen och media. I vissa fall kan formuleringar eller brist på tydliga citat få konsekvenser för hur både personer och händelser uppfattas av allmänheten. Det är en utmaning vi delar ansvaret för – och som understryker vikten av en öppen och tydlig dialog.
När det gäller den aktuella situationen hänvisar jag till min insändare, där jag bemöter Piteå-Tidningens krönika. I den framhåller jag bland annat att jag är tillgänglig för både fysiska intervjuer och frågor via e-post, för att ge utrymme till följdfrågor och fördjupad dialog.
Yvette Axelsson, kommundirektör