Det händer allt oftare att folk vi skrivit om mejlar eller ringer mig för att berätta att de tänker förtalsanmäla mig för en publicering.
Det är jag som är ansvarig utgivare på PT och därmed ytterst ansvarig för allt vi publicerar.
Det är mig man ska förtalsanmäla, om man ska anmäla någon.
Den senaste personen som meddelat att hon ska undersöka möjligheten att förtalsanmäla är Piteås kommunchef Yvette Axelsson. Det efter vår publicering om att hon efter sex månader som kommunchef fortfarande var skriven i Gävle.
En relevant nyhet för våra läsare, bland annat för att hon själv medverkar i sammanhang för att få folk att flytta till Piteå och för att man betalar skatt där man är skriven, vilket i det här fallet kommer att kosta Piteå kommun och Region Norrbotten skatteintäkter på nästan 450 000 kronor under helåret 2025. Själv anser Yvette Axelsson att frågan är privat och inte alls har med jobbet att göra.
Det står givetvis den som vill fritt att både undersöka möjlighet och att anmäla för förtal.
Samtidigt är det bekymmersamt om förtalsfrågan blir i fokus, då man kan se det som ett sätt att låta juridiken tysta det fria ordet. I Sverige har vi via Medieombudsmannen ett medieetiskt system för att garantera ansvarsfull journalistik och skydda både yttrandefriheten och enskilda individers rättigheter.
I samband med vårt samtal meddelande Yvette Axelsson också att hon framöver inte kommer att ställa upp på intervjuer med PT, varken på telefon eller i möten med våra reportrar. Däremot kommer hon att ge intervjuer till annan media.
Anledningen är att hon inte litar på PT, för att hon upplever sig felciterad. Vi har intervjun inspelad och har stämt av att inspelningen stämmer med citaten i artikeln en gång extra.
Hon sa också att hon kommer att vara tillgänglig på mejl.
Jag har skrivit om det förr.
En mejlkonversation går aldrig att likställa med en intervju.
Jag ska förklara varför. Och jag ska förklara varför det är ett problem.
I en intervju kan journalisten ställa följdfrågor och be om förtydliganden, vilket ofta leder till mer nyanserade och sanningsenliga svar. Man ska också komma ihåg att när en makthavare svarar på frågor från en journalist, är det inte bara till journalisten eller till PT man svarar. Man svarar främst alla läsare och alla kommunmedborgare.
Om intervjuer ersätts av skriftliga svar riskerar journalistiken att reduceras till en kanal för färdigformulerade budskap från kommunikationsavdelningar och pr-experter.
Yvette Axelsson är Piteå kommuns högsta tjänsteperson. Självklart behöver hon inte, som alla andra, gilla det vi skriver. Hon kan känna sig utpekad, upprörd, tycka att vi har fel vinklar, fel ämnen, för spetsiga rubriker och massa andra saker.
När det gäller intervjuer har hon givetvis rätt att välja att inte kommentera, men hon är chef för kommunledningsförvaltningen och högsta tjänsteman i en kommun med drygt 4 000 kommunanställda. Med den positionen i vårt lokalsamhälle skickar det dåliga signaler när hon meddelar mig att hon fattat ett principiellt beslut att inte ställa upp på intervjuer med PT. Jag undrar – blir det indirekt en signal till fler chefer och kommunanställda att sluta svara på PT:s frågor?
Senare under samtalet säger hon att hon kanske kan ställa upp på intervju för vissa reportrar men inte alla.
Då kan man också undra: Vem väljs bort nästa gång och blir någon kvar till slut?
En tanke med fri press är att vi ska kunna ställa frågor om beslut som påverkar Piteå till de som fattar besluten och genomdriver dem. Vi vill kunna ställa de frågor som Piteåborna vill ha svar på.
Kan vi inte göra det står vi inför ett demokratiproblem.
Jag är fullt medveten om att PT är obekväma ibland. Vi gräver där människor inte vill att vi ska gräva. Vi avslöjar saker man inte vill ska komma fram. Vi ställer jobbiga frågor. För att vi verkligen vill ha svar.
Vår drivkraft är aldrig att sätta dit någon, utan att berätta relevanta saker för våra läsare.
Sedan kan vi alla tycka olika om vad som faktiskt är relevant.
Vi gör allt det här, varje dag, för att på riktigt bidra till ett hållbart lokalsamhälle.
I dag är det pressfrihetens dag. En dag för att uppmärksamma och försvara vikten av fri journalistik.
Man kan tycka att hot mot den fria pressen är långt bort, i andra länder, med fängslade journalister och oberoende medier som censureras.
Men även i Sverige måste vi värna om våra rättigheter och skyldigheter. Både Piteå-Tidningen och Piteå kommun ska värna demokratin. En kommun ska stå för öppenhet och vårt uppdrag är att granska makten.
Både på pressfrihetens dag och alla andra dagar.