"Jag vill se att Norrbotten vÀxer med invandring"

Som 16-Äring flydde han frÄn kriget i Syrien till Sverige. Idag driver han tvÄ företag, som bÄda syftar till att frÀmja mÄngfald inom företagandet i Norrbotten. Det senaste avsnittet av Snacka om affÀrer gÀstas av Frank Dallal Hedström som berÀttar om sin resa, bÄde som ensamkommande flykting genom Europa, men ocksÄ resan frÄn UF-företagare till vd.

Frank Dallal Hedström, Yalla yalla integration och Dallal bygg, gÀstar det senaste avsnittet av podden Snacka om affÀrer.

Frank Dallal Hedström, Yalla yalla integration och Dallal bygg, gÀstar det senaste avsnittet av podden Snacka om affÀrer.

Foto: Elin Embog

Poddradio2021-06-10 08:57

Nyligen presenterades Ärets 103-lista av Företagarna i samarbete med Almi. Listan visar Sveriges 103 bÀsta idéer frÄn företagare under 35 Är, och dÀr finns 21-Ärige Frank Dallal Hedström med.
– Det var en vĂ€ldig överraskning. Jag visst inget om det och sĂ„g att folk taggade mig och sa grattis. DĂ„ tĂ€nkte jag: oj! Det var vĂ€ldigt kul. Det kĂ€nns bra och jag blir glad att det jag gör uppmĂ€rksammas, berĂ€ttar han i det senaste avsnittet av podden Snacka om affĂ€rer.

Hösten 2020 startade Frank Dallal Hedström sitt andra företag Dallal bygg, ett LuleĂ„baserat bygg- och anlĂ€ggningsföretag som jobbar för att fĂ„ in hantverkare med olika etniciteter i branschen. Han driver sedan tidigare ocksĂ„ Yalla yalla integration AB – ett företag han vill ska vara en bro mellan nyanlĂ€nda och arbetsmarknaden i Sverige. En bro han sjĂ€lv önskar att han haft dĂ„ han kom till Sverige som flykting 2015.

– Jag har sjĂ€lv kommit som ensamkommande, sĂ„ jag sĂ„g vilka brister och utmaningar vi har för att uppnĂ„ en hĂ„llbar integration. DĂ€rför tĂ€nkte jag att jag vill pĂ„verka. Jag siktar alltid högt, jag ville starta nĂ„got stort och pĂ„verka, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Det tog fem Ă„r för mig att nĂ„ en bra, hĂ„llbar integration. Men jag vet att det kan gĂ„ mycket fortare. Hade jag fĂ„tt det stödet frĂ„n ett företag, en myndighet eller person, dĂ„ hade det gĂ„tt Ă€nnu fortare.

Vad menar du med en hÄllbar integration?

– Jag menar att vi fĂ„r folk som vill komma hit, sen nĂ€r de kommer hit att de trivs hĂ€r, vill bo hĂ€r, skaffa familj, vill jobba och lĂ€ra sig svenska. HĂ„llbara personer som vill ge tillbaka. Oftast mĂ€rker vi att man kommer hit, fĂ„r uppehĂ„llstillstĂ„nd, och sĂ„ kanske man Ă„ker söderut eller till ett annat land. Vi har inte lyckats fĂ„ personer att stanna hĂ€r, de kanske inte kĂ€nner den hĂ€r gemenskapen. Vi mĂ€nniskor Ă€r flockdjur, vi vill tillhöra en grupp eller ett samhĂ€lle.

Frank Dallal Hedström föddes i Aleppo i Syrien, och berÀttar om glada minnen dÀrifrÄn, med familjen, skolan och kompisar. Men ocksÄ minnen frÄn kriget, om att fly i en gummibÄt över Medelhavet och om att kÀmpa för sitt liv.

– NĂ€r jag skulle Ă„ka och köpa grönsaker och bröd, sĂ„ tog militĂ€ren mig. Jag var bara 15 men sĂ„g Ă€ldre ut Ă€n vad jag var, och de behövde soldater. SĂ„ efter nĂ„gra timmar kom min pappa och hĂ€mtade mig, och fick betala pengar sĂ„klart. Av den anledningen Ă„kte jag ivĂ€g till Turkiet, för att slippa militĂ€ren, för min pappa kunde inte skydda mig lĂ€ngre.

Det blir ett samtal om integration, kulturkrockar och fördomar, om viljan att inspirera andra, och om framtidsplaner och drömmar.

– Jag drömmer om att anstĂ€lla fler, kunna inspirera fler företag, bilda familj och bli svensk medborgare. FortsĂ€tta med det jag hĂ„ller pĂ„ med och se att Norrbotten vĂ€xer med invandring. Det Ă€r vad jag hoppas.

Hur skulle du sÀga att företagsklimatet i Norrbotten Àr nÀr det gÀller mÄngfald och inkludering?

– Ska jag vara Ă€rlig? Vi Ă€r vĂ€ldigt dĂ„liga, fast Ă€n vi behöver folk hĂ€r. Vi hör om investeringar som kommer ske nĂ€rmaste Ă„ren i Norrbotten och VĂ€sterbotten. Det skrĂ€mmer mig att det finns otroligt mycket behov, men hur ska de lösa det? Och sĂ„ har vi ocksĂ„ nyanlĂ€nda som sitter och rullar tummarna, dĂ„ har vi lyckats vĂ€ldigt dĂ„ligt med integration.

Har du nÄgra tips till företagare, hur kan man vara med och bidra till bÀttre mÄngfald och inkludering i sitt företagande?

– Jag tĂ€nker att man ska vara mer pĂ„lĂ€st, veta hur viktigt det Ă€r att ha fler personer som kommer frĂ„n andra kulturer. Företag tjĂ€nar mycket pĂ„ att fĂ„ nytt blod, nya Ă„sikter, folk som kommer frĂ„n andra kulturer, nya idĂ©er. Plus att jag tĂ€nker: vĂ„ga satsa. Det kanske kostar de första mĂ„naderna, till den hĂ€r personen kommer in i arbetet, men sen kommer man se otroligt bra resultat. Arbetsmoralen kommer att vara toppen, plus att det finns otroligt mycket fördelar med mĂ„ngfald, sĂ€ger Frank Dallal Hedström och fortsĂ€tter:

– Det behövs fler företag och myndigheter som engagerar sig mer och tar Ă„t sig, tar det hĂ€r pĂ„ allvar. Vi kan inte lĂ€ngre kasta bollen in i framtiden, och kasta problemet framĂ„t. Nu mĂ„ste vi ta tag i det för nu Ă€r vi i den verkligheten att vi behöver folk, vi vill ha de hĂ€r investeringarna i Norrbotten.

Podden finns dÀr poddar finns, bland annat hÀr: https://open.spotify.com/episode/2RgA0vcF0bmympUelUZn2f

Snacka om affÀrer görs i samarbete med Almi Nord, och i det hÀr avsnittet tipsar affÀrschef Annika Holmström om vad ett företag vinner pÄ att arbeta med mÄngfald:

– Med mĂ„ngfald höjer du taket. Att blanda mĂ€n och kvinnor, Ă€ldre och yngre, svenskar och nysvenskar skapar dynamik. DĂ„ behöver medarbetare aldrig vara rĂ€dda för att inte följa normen eller passa in. Det borgar för engagemang och prestation.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!