Färre sommaröppna förskolor och fritidshem i Piteå

Som ett led i kommunens effektiviseringsplan har färre förskolor och fritidshem sommaröppet i år. "Jag är medveten om att föräldrarna kan uppleva försämrad samhällsservice", säger Louise Mörk (S), bun-ordförande.

Bara två förskolor och två fritidshem är öppna i Piteå kommun i sommar. (Arkivbild)

Bara två förskolor och två fritidshem är öppna i Piteå kommun i sommar. (Arkivbild)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Piteå2021-02-17 12:28

Tidigare somrar har föräldrar haft tillgång till en förskola och ett fritidshem i alla sex kommundelar. Så blir det inte i år. Kommunen effektiviserar och efter ett beslut i fullmäktige kommer färre förskolor och fritidshem att ha sommaröppet.

I år är två förskolor i kommunen öppna vecka 28 till 32 och två fritidshem öppna vecka 28 till 31.

Omsorg under kvällar, nätter och helger har helt stängt vecka 28 till 32. Alternativ placering är inte tillgänglig. 

– Jag är medveten om att föräldrarna kan uppleva försämrad samhällsservice när inte förskola eller fritids finns i närområdet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Louise Mörk (S). 

Vilka enheter som har sommaröppet avgörs efter en samlad bedömning när anmälningstiden gått ut. Rektorerna bedömer att placeringsmeddelande kan skickas till vårdnadshavarna senast 1 juni.

– Anledningen till reducerat öppethållande beror på att närvaron under tidigare somrar har varit lägre än anmält behov, säger Louise Mörk. 

Enligt kommunen ska utbud och efterfrågan anpassas med bibehållen kvalitet. Den neddragna servicen ska vara ett led i god ekonomisk hushållning och anpassning till minskade resurser vilket kommunfullmäktige beslutat om.

För att förskolan ska nå upp till kommunens effektiviseringskrav har sommaröppen förskola och Nattis längre stängningsperiod än fritidshemmen.

"Närvaron under tidigare somrar har varit lägre än anmält behov", säger buns ordförande Louise Mörk (S).
"Närvaron under tidigare somrar har varit lägre än anmält behov", säger buns ordförande Louise Mörk (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!