Verksamhetschefen förnekar mobbning

Verksamhetschefen Ola Fritz förnekar mobbning och svartmålning. ” Men vi har problem kopplade till en specifik mottagning”, säger han.

Verksamhetschefen Ola Fritz förnekar mobbning av anställda, och även att patienternas vård skulle vara i fara.

Verksamhetschefen Ola Fritz förnekar mobbning av anställda, och även att patienternas vård skulle vara i fara.

Foto: Simon Olofsson

Piteå kommun2019-10-09 20:00

Vuxenpsykiatrins verksamhetschef Ola Fritz anklagas av anställda för svartmålning och mobbning, och pekas ut som en stor anledning till att personalen lämnar kliniken. Ola Fritz hävdar att man länge jobbat med arbetsmiljön, en process där han upplever att man gjort framsteg. 

– Men tydligen har vi inte gjort tillräckligt. Vi har ett internt problem, definitivt. Men som verksamhetschef måste jag se till hela kliniken. Vi måste träffa 20 patienter per vecka per behandlare, annars får vi köer. 

Men det här handlar inte om patienter, utan om hur du som chef agerar mot anställda.

– Och det har vi försökt jobba med i väldigt många arbetsmiljöinsatser. 

Men är det inte rimligt att du jobbar på din ledarstil?

– Jo, självklart. Upplever man att jag har den ledarstil som beskrivs här, då måste jag fundera på att hitta andra sätt att kommunicera vad som är vårt uppdrag.

Ola Fritz förnekar bestämt att repressalier eller korrigerande samtal ska ha förekommit för att straffa de som klagat på arbetsmiljön eller ledningen. 

– Vi jobbar överhuvudtaget inte på det sättet. Man har full frihet att prata, och det är inget vi undersöker. Jag har inte haft några korrigerande samtal när det gäller sådana saker.

Ska jag därmed tolka det som att personalen ljuger?

– Det kan jag inte uttrycka mig om. De två samtal som förekommit har handlat om patientsäkerhet.

Han medger däremot att han kallat gruppen för dysfunktionell, men att det inte handlade om att svartmåla någon. 

– Jag har använt det begreppet tidigare, för det finns problem kopplade till denna specifika mottagning. Jag slutade använda det för att folk blev arga, och det var inte min mening. 

Personalomsättningen och arbetsmiljön på kliniken anses nu av fackliga representanter hota patientsäkerheten. Ola Fritz håller med om att arbetsmiljö och god vård hänger ihop. 

– God arbetsmiljö och patientvård hänger intimt ihop. Det är därför vi gjort många insatser på den här specifika mottagningen.

Men när ditt ledarskap pekas ut som anledning till att folk inte vill vara kvar, känner du då inte att du som chef gör något fel?

– Jo definitivt. Jag får ju fundera hur jag kommunicerar hur vi ska klara uppdraget framöver, med mindre resurser och mer psykisk ohälsa i samhället. Det är inte något jag som verksamhetschef kan klara själv. Målet måste ju vara att hitta en arbetsmiljö där personalen trivs.

Ola Fritz förnekar bestämt att arbetssituationen skulle äventyra patienters liv. 

– Det håller jag verkligen inte med om. Det finns inga risker för patienter, och det vill jag verkligen betona.

Vuxenpsykiatrin i Piteå kritiseras för sin dåliga arbetsmiljö. (Arkivbild)
Vuxenpsykiatrin i Piteå kritiseras för sin dåliga arbetsmiljö. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!