Psykiatrin lägger ner omtyckt terapiform

Sjukskrivningar och uppsägningar gör att psykiatrin lägger ner terapiformen MBT, vilket drabbar patienter med svåra ångestsymptom.

Stabschefen Ulf Bergman ser en olägenhet för patienterna som drabbas när MBT läggs ner, men säger att inga patientsäkerhetsrisker ska uppstå. (Arkivbild)

Stabschefen Ulf Bergman ser en olägenhet för patienterna som drabbas när MBT läggs ner, men säger att inga patientsäkerhetsrisker ska uppstå. (Arkivbild)

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-11-22 19:00

Sjukskrivningar och uppsägningar på grund av bristande arbetsmiljö gör personalsituationen ansträngd på den psykiatriska öppenvårdskliniken i Piteå. Flera anställda har varnat för att olika terapiformer kan försvinna på grund av bristen på kvarvarande personal. Nu besannas farhågan, då kliniken väljer att lägga ner den mentaliseringsbaserade terapin (MBT).

– Ledningen och kvarvarande psykologer har kommit överens om att det är bäst att inte fortsätta med behandlingsformen just nu, utifrån det personalläge man står inför, säger stabschefen Ulf Bergman. 

– Vi har ett 10-tal patienter som kommer att påverkas, och där har man från klinikens sida varit i kontakt med allihop och lyssnat på deras behov. 

MBT används främst för behandling av patienter med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), även kallat borderline personlighetsstörning (BPS). Diagnosen karakteriseras av kroniska tomhetskänslor och känslomässigt svart-vitt tänkande, och innebär ofta kraftigt förhöjd självmordsrisk, hög droganvändningsfrekvens och självskadebeteenden. Emotionell impulsivitet, kraftig ångest och svårigheter att bygga meningsfulla relationer är andra tecken som gör att många med diagnosen lider i sin vardag. Tillståndet anses vara kroniskt. 

MBT blandar individual- och gruppterapi. I grupperna får patienter möjlighet att dela erfarenheter med varandra i sällskap av två behandlare, vilket kompletteras med individuell terapi. Trots att terapiformen visat sig vara effektiv för att hjälpa patienter med diagnosen väljer öppenvårdskliniken nu att lägga ner möjligheten till gruppterapi, vilket kommer att ske innan årsskiftet. 

– MBT-teamet har under de senaste åren tappat medarbetare, och från och med årsskiftet kommer endast två personer med denna utbildning jobba kvar. Det gör att det inte längre är möjligt att erbjuda alla delarna i en komplett MBT-terapi, säger Ulf Bergman.

Finns det risk för att patienter far illa av det här?

– Jag ser inga patientsäkerhetsrisker med det här, men det är alltid en olägenhet för patienter som får avbryta sin behandling. 

– Det är viktigt att påpeka att de flesta patienter med den här problembilden erbjuds och har i dag en annan behandling än gruppbehandling med MBT. De flesta erbjuds individuell behandling redan i dagsläget. Det är inte så vanligt att mindre kliniker har MBT-team. Det är generellt få klinker utanför storstadsregionerna som har den här terapiformen. 

EIPS (Borderline)

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), eller borderline personlighetsstörning, är en diagnos som medför svårigheter i känslokontroll. Symtom inkluderar stark rädsla för att bli övergiven, svårighet att hantera relationer, snabbt skiftande humör, självskadebeteenden och hög självmordsrisk. 

Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) är en terapi i tre steg: en psykopedagogisk kurs, gruppterapi och individuell terapi. Total behandlingstid är ungefär två år.

Källa: 1177, Socialstyrelsen, WHO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!