Patient utvecklade anorexia i väntan på vård

Arbetsmiljön på psykiatrin i Piteå drabbar patienterna. En patient utvecklade anorexia till följd av sjukskrivningar på kliniken.

Uppsägningar och sjukskrivningar på den vuxenpsykiatriska kliniken i Piteå skapar köer, där patienterna riskerar lång väntan för att få träffa behandlare och läkare. En patient försämrades allvarligt under väntetiden.(Arkivbild)

Uppsägningar och sjukskrivningar på den vuxenpsykiatriska kliniken i Piteå skapar köer, där patienterna riskerar lång väntan för att få träffa behandlare och läkare. En patient försämrades allvarligt under väntetiden.(Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

Piteå kommun2019-10-31 19:00

I slutet av november 2018 remitterades en person till Vuxenpsykiatriska kliniken vid Piteå sjukhus. Denne hade vid upprepade tillfällen drabbats av återkommande depressioner, samt tvångsbeteenden och ätstörningar. Under vintern träffade patienten en läkare, som konstaterade att behandling för tvångsbeteende var nödvändig, och patienten fick en remiss till psykolog. Patienten sattes på väntelista i januari 2019. Den tilltänkta psykologen sjukskrevs från arbetsplatsen, och patienten föll mellan stolarna. När psykologen sedan återkom från sjukskrivningen kallades patienten till bedömningsmöte. Då kunde man konstatera att det hade skett en allvarlig försämring av patientens tillstånd, så pass mycket att denne uppfyllde kriterierna för anorexia, med ett BMI-värde långt under vad som anses vara hälsosamt. Detta var den 19 juni 2019, cirka sex månader efter att patienten först registrerats hos psykiatrin. Detta framkommer i en intern avvikelserapport som PT tagit del av. 

PT har tidigare berättat om hur personalen på Vuxenpsykiatriska kliniken i Piteå väljer att säga upp sig på grund av den dåliga arbetsmiljön, som enligt personalen ger upphov till stress och utmattningssymptom. Som ett resultat av uppsägningar och sjukskrivningar har patienter tvingats avbryta sina behandlingar, eftersom en ny behandlare måste tillsättas för att vården ska kunna fortsätta. Detta skapar köer där patienter väntar på att omfördelas, och under oktober har över 20 patienter tvingats vänta på ny behandlare. Stabschefen Ulf Bergman understryker däremot att många av dessa fortsatt har kontakt med vården. 

– Det är viktigt att veta att de som väntar på ny behandlare inte nödvändigtvis står utan vårdkontakt. Man försöker arbeta förebyggande för att det inte ska bli något avbrott i behandlingen.

Vad gäller exemplet med patienten som insjuknade i anorexia i väntan på vård berättar Ulf Bergman att rutinerna gjorts om sedan det inträffade. 

– Just detta fallet beror på att man hade kvar det gamla systemet med personlig väntelista. Detta har man försökt få bort och ersätta med generella listor. Detta gjordes med anledning av det enskilda fallet som du tar upp, säger han.

På närsjukvårdsnivå pågår diskussioner kring hur situationen på kliniken ska hanteras. Detta efter att representanter för åtta fackförbund varnat för ”alarmerande oro gällande patientsäkerheten”, vilket PT kunnat rapporterat om efter att tagit del av interna skrivelser till ledningen. Den höga personalomsättningen skapar långa köer till kliniken.

– Vi har för lite bemanning på den aktuella enheten. De har lyckats anställa en person, men vi bedömer att det behövs fler. Nu har vi anställningsstopp i regionen, men vi kommer att söka dispens för åtminstone två personer till, säger Ulf Bergman.

– Det är klart att väntetider alltid är en olägenhet för patienterna. Ingen vill ju vänta, oavsett om man väntar på en höftledsoperation eller en psykiatrisk bedömning. 

Men det är inte bara lång väntan för att komma i kontakt med psykiatrin. Även när vård påbörjats fortsätter köandet för många patienter. Just nu väntar 17 patienter på att få en psykologisk utredning, varav många enligt uppgifter till PT väntat i flera år. För individuell bedömning och psykoterapi väntar just nu 47 patienter, en ökning med 39 patienter på tre veckor, enligt listor som PT tagit del av. En del av orsaken beror på bristen på psykologer vid kliniken. Av totalt sex psykologer på behandlingsenheten återstår endast två. Resten har sagt upp sig. 

– Det är ett problem att så många som fyra psykologer antingen slutat eller kommer att sluta. Den här kliniken har varit jämförelsevis välbemannad med psykologer. Nu är man i samma läge som många andra kliniker. Det är så klart bekymmersamt att många psykologer väljer att säga upp sig, säger Ulf Bergman. 

Även hos läkarna är köerna långa, då flera inom läkargruppen på kliniken sagt upp sig. I mitten av oktober stod totalt 121 patienter i kö för att träffa en läkare på kliniken. Den som väntat längst skulle enligt klinikens mål haft en tid redan i slutet av maj. Totalt har 41 patienter tvingats vänta för länge på grund av köerna, vilket enligt uppgifter till PT bland annat leder till recept som ej förnyas. 

– Bekymret med den psykosociala arbetsmiljön på den här enheten påverkar även läkarsituationen, och det måste vi också titta på, säger Ulf Bergman. 

PT har sökt verksamhetschefen Ola Fritz. Denne är på semester och hänvisar till annan kontaktperson.

Stabschefen Ulf Bergman tycker det är bekymmersamt att många psykologer lämnat kliniken. (Arkivbild)
Stabschefen Ulf Bergman tycker det är bekymmersamt att många psykologer lämnat kliniken. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!