Jag såg för första gången filmen Legally Blonde för någon vecka sedan. För er som inte vet handlar den om Elle Woods, en tjej som vet mer om mode och skönhet än någon annan, men som utåt sett inte verkar vara den smartaste. När Elles pojkvän gör slut med henne innan han börjar studera på Harvard för att hon inte är ”tillräckligt seriös”, bestämmer hon sig för att göra allt i sin makt för att vinna honom tillbaka och visa att hon är tjejen han drömmer om. Detta resulterar i att Elle själv söker till Harvard och, mot allas förmodan, kommer in.

Jag förstod först knappt själv varför jag tyckte så mycket om denna, egentligen halvdåliga, tjejfilm som jag gjorde. Men jag insåg att filmen visade upp något som jag aldrig tidigare sett. Elle Woods briljerade på juristlinjen och blev framgångsrik och en inspiration för de andra studenterna, och lyckades ändå behålla sin femininitet. I nästan alla filmer jag sett har de kvinnliga ledarna och cheferna varit kalla, hårda och bestämda, vilket är drag som ofta associeras med maskulinitet. Detta är något de andra juriststudenterna också visar upp, och det är tydligt att ingen till en början tar Elle seriöst när hon dyker upp på lektionen med en hjärtformad laptop och refererar allt till senaste numret av Cosmopolitan.

Jag har själv fått höra att jag är ganska feminin, vilket jag länge tog som en förolämpning. Jag trodde att en person med feminina drag inte var någon som kunde bli framgångsrik, just eftersom jag aldrig tidigare sett det. Det var detta som belystes filmen, och kanske en anledning till att jag tyckte om den så mycket. Jag kunde relatera och förstå huvudpersonen, och därför också uppröras över det inskränkta tankesättet om att personer med typiskt tjejiga och feminina drag inte kan bli framgångsrika och inte är värda att bli lyssnade på. För faktum är att det är just dessa personer som borde få bli hörda. De personlighetsdrag som ofta kopplas ihop med femininitet, och som Elle Woods besitter, är saker som värme, känslighet och omtanke. Dessa egenskaper är absolut nödvändiga för en bra ledare och inte något som bör skrattas bort, för det är fullt möjligt att vara ambitiös och kompetent utan att ha en kall och hård attityd.

Jag tror världen behöver fler ledare som liknar Elle Woods, som är känsliga, kärleksfulla och omtänksamma. Som lyssnar in och samarbetar. Vi har redan testat det manliga, kalla, tuffa idealet. Det var det som gav oss Donald Trump.

Hanna Lindmark