Puh bara en dag kvar nu. En dag sen är det äntligen lov. Stressen som alltid kommer veckorna innan ledighet är över. Första fjärdedelen av läsåret gjord. Äntligen kan man pusta ut.

.

Den känslan är på många sätt fantastisk, men jag vill inte ha den. För jag vet att den innebär att något inte riktigt står rätt till. Som en person som alltid har älskat att lära sig saker berättar den känslan att något är fel. Det jag brukar tycka om har blivit något jobbigt.

.

Hela mitt liv har jag varit en duktig flicka ända ut i fingerspetsarna. Jag har alltid varit ambitiös, siktat högt och fått bra resultat vilket ju är bra, men samtidigt har det lett till mycket stress och press och perioder där jag varit väldigt skoltrött. Det kommer ett lov och man vilar upp sig och det känns lite mindre jobbigt till en början, men snart är man där igen och försöker pleasa alla, inklusive en själv. Det vore en lögn att säga att jag inte fortfarande är en duktig flicka, för det är jag. Skillnaden mellan då och nu är att jag efter många år i skolan har jag fått lite mer distans till delen av hjärnan som manar mig att prestera hela tiden. Nu jobbar jag alltid på att vara snällare mot mig själv.

.

Men alla har inte insett samma sak. Kanske har du som läser det här också för höga krav på dig själv ibland. Kanske vet du inte ens om det själv. Kanske vill du vara snällare mot dig själv men vet inte hur.

.

Dig vill jag krama om och säga att det är okej att inte vara bäst. Det där provet är inte så himla viktigt. Du kommer in på gymnasiet även om du inte får betyget du hoppades på. Det går bra ändå. Var snäll mot dig själv.

.

Dig vill jag påminna att det är okej att inte va bäst hela tiden. Att någon annan gjorde något bättre än dig gör dig inte dålig. Sluta jämföra dig så mycket med andra. Ingen är bra på allt. Bilderna du ser på internet visar inte hela sanningen. Kom ihåg det.

.

Till dig vill jag säga att det är okej att säga nej. Det är okej att inte ta på sig nåt du inte vill. Det är okej att umgås med familjen en fredagskväll eller säga till kompisarna att du inte känner för att umgås. Säg nej så att det finns tid för det du vill säga ja till.

.

Jag vill att du ska förstå att ditt värde inte beror på dina prestationer. Även om hela samhället säger emot det. Om ditt enda sätt att vara värd något är beroende på prestationer kommer du bara tappa bort dig själv. För vad ska du luta dig tillbaka på när det inte går som du har tänkt? Då måste du veta att du är bra ändå.