UNG på rundtur i polisens vardag

Redaktionen har varit på studiebesök för att få veta mer om polisyrket. Vad händer när någon arresteras, och hur verklighetstrogna är polisfilmerna?

Delar av UNG-redaktionen åkte till Piteå polisstation för att få veta mer om polisyrket och dess utmaningar. Maja Isaksson, Elin Eriksson och Sanna Bengtsson fick en rundtur.

Delar av UNG-redaktionen åkte till Piteå polisstation för att få veta mer om polisyrket och dess utmaningar. Maja Isaksson, Elin Eriksson och Sanna Bengtsson fick en rundtur.

Foto: Linnea Lundström

Piteå kommun2019-10-25 06:00

Mathias Strandberg hälsar oss välkomna i polisstationens foajé. Det är fredag eftermiddag och han har avvarat några timmar för att visa oss runt och, för en gång skull, vara den som sitter på andra sidan bordet i förhörsrummet. Den här gången är det han som utfrågas.

Arresten på Piteå polisstation är en ljus korridor fylld med dörrar med stora siffror på. Här kan man hamna även om man inte begått något brott. Enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, kan man placeras här om man är så pass berusad att man inte kan ta hand om sig själv eller utgör en fara för sig själv eller andra. I "fyllecellen" finns en brits med galonmadrass, vatten att dricka och en knapp för att kommunicera med personalen utanför. Här inne spenderar man högst åtta timmar, men oftast sex. 

– Vissa brukar hålla in knappen och skrika att de vill ha en advokat, att de har rätt till ett telefonsamtal. De har sett för många amerikanska filmer, de har inte begått något brott och behöver ingen advokat, säger Mathias Strandberg.

– Under festivaler och liknande kan det bli fullt i de här cellerna, då kan vi placera flera i samma cell om de bedöms passa tillsammans. Skulle det inte finnas alkohol skulle vi inte alls ha lika mycket att göra.

Mathias Strandberg är områdespolis mot högstadier och ungdomar. Det innebär att han jobbar mycket med att informera unga och föräldrar, för att ha en pågående dialog men också kunna förebygga brott. Idag ser han två stora utmaningar bland unga pitebor.

– Drogerna blir allt vanligare, det går ner i åldrarna och vi ser högstadieelever som är missbrukare. Vi ser också att det blir vanligare med tyngre droger.

– Den psykiska ohälsan bland yngre ökar också. Det ser vi jätteallvarligt på, ibland är det så illa att man skadar sig själv eller använder droger eller alkohol som självmedicinering och då blir man en fara för sig själv och andra, säger Mathias Strandberg. 

I toaletterna i arresten sitter spolknappen på utsidan. Dörren har ett fönster genom vilket Mathias och hans kollegor kan bevaka de intagna. Man ska inte kunna spola ner något man vill dölja eller fiffla med sitt urinprov.

Till förhörsrummet tas man om man misstänks ha begått ett brott och polisen vill höra ens berättelse. Är man omyndig ser det lite annorlunda ut.

– Vi håller inte inledande förhör som vi gör med vuxna. Vi kontaktar alltid vårdnadshavare och socialtjänsten, och en försvarare måste vara med när vi förhör personer under 18 år. Är de under 15 frihetsberövas de bara om de har begått vissa grövre brott.

Utöver sitt uppdrag som områdespolis är Mathias Strandberg också ingripande polis. Han jobbar i uniform och när UNG träffar honom ska han snart börja ett kvällspass tillsammans med kollegan Frida Fjällström.

När man ringer 112 i ett polisärende sitter den man pratar med i Umeå. Det är därifrån, hos regionledningscentralen, som arbetet fördelas över hela polisregion nord som sträcker sig från Jämtland till Lappland. Mathias meddelas via komradio vad han ska rycka ut på.

– Vi vet aldrig hur dagen kommer att se ut. Vissa dagar händer absolut ingenting, andra dagar kallas man till något som kallats lägenhetsbråk för att sedan komma dit och hitta en knivskuren man. Det går aldrig att förutse och det gör jobbet väldigt spännande.

Mathias Strandberg är områdespolis mot ungdomar och högstadieskolor. Hans arbete innefattar att hålla dialog med unga, förebygga ungdomskriminalitet och hålla orossamtal med elever som riskerar att falla in i kriminalitet.
Mathias Strandberg är områdespolis mot ungdomar och högstadieskolor. Hans arbete innefattar att hålla dialog med unga, förebygga ungdomskriminalitet och hålla orossamtal med elever som riskerar att falla in i kriminalitet.
Mathias Strandberg om...

... polisfilmer: "Jag blir bara irriterad när jag tittar på sånt. Beck är ändå helt okej, Wallander är fruktansvärt. Hur man pratar, vilka resurser man har, allt är orealistiskt".

... relationen till brottslingarna: "I en småstad som Piteå är det jätteviktigt att ha en bra relation med de kriminella, vi vinner inget på att skrika på dem eller använda mer våld än vi behöver. Vi försöker ha en bra kommunikation både med förövare och brottsoffer".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!