Vi är snart ett helt år in i Donald Trumps första period som USA:s president. Det har varit ett år fyllt av slag i magen på Amerikas medel- och underklass. Trots att Obamas sjukvårdsreform Obamacare är mer populär än någonsin förut, har Trump och hans kabinett gjort ett flertal försök att upphäva den. Om detta skulle ske, skulle det leda till att upp emot 18 miljoner skulle tappa sin försäkring och tiotusentals människor skulle förlora sina liv, bara inom första året.

Utöver detta har Trump och det republikanska partiet lyckats genomföra en skattereform som bland annat sänker företagsskatten från 35 till 20 procent och som tar bort arvsskatten. Jag kan fortsätta rada upp saker reformen gör, men ni fattar poängen: det är en klapp på ryggen för Trumpfamiljen, kabinetten fylld av miljonärer och deras donatorer.

Självklart skapar denna reform på mångmiljardbelopp ett enormt underskott i den amerikanska budgeten, och gissa vem som kommer få ta stryk för att finansiera den? Du gissade rätt: medel- och underklassen.

Det här är bara början av alla katastrofala reformer och lagstiftningar som Trump försökt och lyckats genomföra. Medelklassens frustration är enorm, vilket märks tydligt i opinionsundersökningarna. Endast 37 procent av befolkningen visar sitt stöd medan hela 56 procent tar avstånd från Trump och hans politik. Ingen president sedan 1945 då opinionsundersökningarna började har haft så litet stöd efter sitt första år i Vita huset.

Hur ser framtiden ut för Trump då? I värsta fall lyckas han hålla ut de tre kommande åren av perioden och skaka upp Amerika och världen ännu mer. Längre än så blir det mest troligen inte med tanke på hur hatad han är. Det finns möjlighet att FBI-chefen Robert Mueller finner kopplingar mellan Trump och Ryssland som skulle leda till åtal. Men detta skulle kunna ta år.

Min gissning är att Trump kommer avgå innan det. Det har bevisats ett flertal gånger att Trumps ego är så enormt att han inte klarar av förluster. Han hittar på historier om valfusk utan några bevis eftersom han fick mindre antal röster. Han påstår att Obama avlyssnade honom under valet med lika lite bevis. Att vara den minst omtyckta presidenten genom tiderna gör honom rasande och om Mueller skulle finna honom skyldig skulle det vara en förlust han inte skulle klara av att ta. Mest troligen kommer han finna ett sätt att skylla allt på någon sjukdom. Det skulle skapa sympati för honom, ”Han kunde ha utfört under om det inte vore för sjukdomen”. Frågan som bör ställas då är om vicepresident Mike Pence kommer vara bättre.