Emelie Öhlund, Alma Normark, Alice Lindqvist och Titti Lundström går tredje året på Strömbackaskolans ekonomiprogram. Nu pluggar de bland annat entreprenörskap och driver inom kursen ett eget företag som går under namnet Stay healthy UF.

– UF-företag innebär att vi ska starta, driva och avsluta ett eget företag så att vi får känna på hur det känns att ha ett företag på riktigt, berättar Emelie som är inköpare i Stay healthy UF.

Stay healthy UF är ett miljövänligt företag där de tillverkar hälsoshots i olika smaker. I början av kursen spånade tjejerna länge om vad de ville skapa ett företag kring. De höll alla med om att det var svårt att välja spår eftersom det i princip går att göra vad som helst. Till slut blev det ingefärashots.

Artikelbild

| Tjejerna i Stay Healthy UF tillverkar sina egna hälsoshots. En gång i månaden ses de och tillverkar produkterna tillsammans.

– Vi kom fram till att det var roligare att kunna göra någonting själva istället för att köpa färdiga produkter för att sälja vidare, berättar Alice, marknadsansvarig i företaget.

De köper in ekologiska råvaror och använder glasflaskor istället för plast. Tjejerna tycker att det är viktigt att tänka både på hälsan och miljön. De berättar att många av deras kunder uppskattar att det är ekologiskt.

– Vi har ingen speciell målgrupp utan vi riktar oss till alla som vill vara hälsosamma och hålla sig friska, berättar Alice

Efter en marknadsundersökning kom de fram till vilka tre smaker av ingefärashots de skulle tillverka. Det blev citron, hallon och spenat. Alla smaker har olika funktioner. Ungefär en gång i månaden görs nya satser av dryckerna. Beroende på efterfrågan och säljtillfällen kan det variera.

– Nu innan februari är många sjuka, då är det många som vill köpa, berättar Alma som är ekonomiansvarig i företaget.

Tjejerna lägger ner många timmar för att driva företaget framåt och för att tillverka dryckerna.

– Det är roligt för att vi är ett kompisgäng som är hemma hos någon och gör produkterna. Om man ska jobba i grupp är det bra att välja personer man vet att man kan jobba med, säger Emelie.

De berättar att det kommer att bli tråkigt att avluta Stay healthy UF då skolan lider mot sitt slut, eftersom de har lagt ner mycket tid på företaget. De håller alla med om att entreprenörskap är en av deras roligaste kurser.

– Det viktigaste är att börja i god tid. Vi var lite sega i början eftersom vi hade svårt att bestämma oss vad vi skulle göra. Börja redan på sommaren och fundera, det är bra att ha lite idéer då skolan börjar, säger Alma och Alice som tips till framtida UF-företagare.