KRÖNIKA Att jag älskar att resa är ingen hemlighet. Under året som gått har jag hunnit med allt från Floridas långa sandstränder till oslagbar puderåkning i Chamonix. Jag har fått känna på pulsen i ett soligt London och druckit inhemska viner i solnedgången på en bergsterrass i Dubrovnik. Man skulle väl i princip kunna säga att det är resandet jag lever för.

”Oj, vissa har det bra ekonomiskt” eller ”Där sitter det minsann inte fast” muttras det dessvärre allt för ofta då jag berättar om mina nästkommande resor. Vissa har nog svårt att se hur jag får ihop det ekonomiskt och jag förstår dem. Jag har ett mediokert betalt jobb och är ingen överdrivet förmögen människa. Det vill säga: jag är precis som vilken annan svensk som helst.

För att göra en lång historia kort. Jag tog studenten, bodde fortfarande hemma och jobbade nästintill heltid. Ung och ivrig med en flytt hemifrån som första prioritering, vilket mina föräldrar självklart uppmuntrade, telefonterroriserade jag alla Piteås hyresvärdar. Dessvärre vet vi alla att det är mission impossible att hitta en ledig hyresrätt i Piteå och detta gjorde mig mycket besviken. Det är där mina fantastiska föräldrar kommer in. Jag har verkligen dem att tacka för att jag fått möjligheten att samla på mig mitt ett stort resekapital och nej, det är inget ”pappa betalar”-scenario det handlar om. Det handlar om mina extremt generösa, rättvisa och sparsmarta föräldrar.

Jag minns tydligt detta samtal och har nu i efterhand, ofta, tänkt tillbaka på det förslag min pappa kom med den dagen. Som substitut för att betala mina föräldrar för att bo hemma, förutsatt att jag hjälpte till med vardagssysslorna, föreslog min pappa den briljanta idén om ett depositions-sparkonton. Ja, ni läste rätt. Han menade att jag borde ta tillvara på spartillfället då jag fortfarande bodde hemma och hade fast jobb. Han föreslog att jag skulle lägga undan det belopp som skulle gått åt till hyra om jag hade haft egen lägenhet. Detta resulterade i att jag lade undan ca 30-40% av min lön varje månad i nästan tre år, även då jag flyttat hemifrån, till ett konto hos min pappa just för detta ändamål.

Det handlar om att spara smart och målmedvetet. Jag hyllar verkligen idén om depositions-konto som pappa kom med den dagen. Med min nyfikenhet och längtan att upptäcka världen var det en självklarhet att jag nappade. Jag vet att denna sparmetod inte fungerar för alla men får du chansen att prova den eller någon liknande så tveka inte. Du kommer definitivt inte att ångra dig.