Högt spel

Fantasy

Högt spel

Leigh Bardugo

Förlag: Gilla böcker (2016)

Antal sidor: 423

 

Kaz Bekker är känd som Bedragaren och ett kriminellt underbarn i hamnstaden Ketterdam. Han får i uppdrag att genomföra en farlig kupp och för att lyckas tar han hjälp av en salig blandning individer.

Sofia om boken: ”Den här känns som skriven för mig. Karaktärerna saknar moralisk kompass vilket gör handlingen oförutsägbar. I varje kapitel får vi följa olika karaktärer, många med hemska bakgrunder som får hemska konsekvenser. ’Högt spel’ riktar sig kasnke främst för gymnasieålder och uppåt, men den står i hyllan för vuxen fantasy och jag tycker att även yngre ska leta sig dit, det finns något för alla där”.

 

Det händer nu

Ungdom

Sofia Nordin

Förlag: Rabén & Sjögren (2010)

Antal sidor: 248

 

”Det händer nu” är skriven utifrån femtonåriga Stellas perspektiv. Hon är femton år gammal och snart går det upp för henne att hon är förälskad i sin bästa vän, Sigrid. Historien som följer är en skildring av hur en tonåring hanterar sin sexuella läggning.

Sofia om boken: ”Jag vill minnas att jag satte mig i en sackosäck på en bokhandel och läste hela den här boken i en sittning. En tjej blir kär i sin bästa vän och det är en fin kärlekshistoria om två tjejer”.

Tips: På Stadsbiblioteket finns en regnbågshylla som samlar historier kring HBTQ.

 

Nick & Norahs oändliga spellista

Ungdom

David Levithan, Rachel Cohn

Förlag: X Publishing (2009)

Antal sidor: 198

 

Nick och Norah träffas under en spelning i New York. Efter att Nick bett Norah att låtsas vara hans flickvän inför hans ex-flickvän, och det slutar med att de båda kysser varandra, hänger de ihop och under en kväll följer handlingen deras framfart i storstaden, på konserter och hemliga spelningar.

Sofia om boken: ”Den är skriven av två författare som skriver varannat kapitel. Levithan skriver alla kapitel om Nick och Cohn skriver de om Norah. Det är kul att befinna sig inuti karaktärerans huvuden, två indiekids i New York, allt kan hända. Det tar en tillbaka till en tid tiden som tonåring”.

 

Avgrund

Sci-fi, skräck

Jeff VanderMeer

Förlag: Fria Ligan (2018)

Antal sidor: 155

 

Någonstans i världen finns ett mystiskt område kallat Område X, som är avskuret från resten av samhället genom en magisk mur. Gång på gång skickas patruller dit för att undersöka - en tar självmord, en dödar varandra, en blir galen, en försvinner helt. I den toflte expeditionen får vi följa en kvinnlig biolog och hennes upptäckter i Område X.

Sofia om boken: ”Det här är en skräckbok, mörk, och lite svår. Vi har precis fått in den på svenska och Netflix har gjort en film av den. Om man gillar konstig fantasy kommer man gilla den här, det är något av det bästa jag läst i år och stundtals satt jag och drog efter andan av spänning”.

 

The Ghost’s child

Magisk realism

Sonya Hartnett

Förlag: Penguin group (2007)

Antal sidor: 192

Finns bara på engelska

 

En gammal kvinna vars liv börjar lida mot sitt slut kommer hem en dag och hittar en pojke sittandes i sitt vardagsrum. Hon erbjuder honom te och sitt livs historia om kärlek, förluster och en resa för att undersöka vad det vackraste i världen är. En bok med fantastiska inslag som rör vid ämnen som kärlek och identitet.

Sofia om boken: ”Det här är en poetisk och abstrakt bok, drömsk och med snygga illustrationer. Det fanns många citat som jag fastnade för, men den är rätt långsam så var inte förberedd på action. Det är en tematisk bok snarare än byggd kring en konkret handling”.

 

Pojkarna

Ungdom

Jessica Schiefauer

Förlag: Bonnier Carlsen (2011)

Antal sidor: 198

 

Tjejkompisarna Kim, Bella och Momo hänger alltid tillsammans, ofta i Bellas växthus. Om nätterna dricker de nektarn från en av blommorna, som förvandlar dem till pojkar. I sina nya kroppar härjar de om nätterna, men hamnar i en del svåra situationer.

Sofia om boken: ”Boken beskriver hur de reagerar på att vara pojkar istället för flickor. Det är en speciell handling som fastnar, och boken är filosoferande kring könsroller. Helt klart en ovanlig historia att bita i, med komplicerade karaktärer. Man kommer lätt in i deras huvuden och förstår varför de gör sina val”.