Från vågade smakkombinationer och mediokra strutar till friska fruktglassar. Vi pratar om glass, som testats och betygsatts.

Sommarvärmen har (nästan) kommit och årets glassnyheter har tagit plats i diskarna, vilket även innebär att det är dags för UNG-redaktionens årliga glasstest.

"Svalkande sommardröm”

Solero Strawberry Smoothie

GB

Rekommenderat pris: 14 kronor

Betyg: 5 av 5

Smoothieglass med mängder av äkta jordgubbsbitar. En riktig snilleblixt från GB:s håll som bjöd på både en smakupplevelse och en svalkande känsla i solskenet. Lagom söt, lagom pris, lagom storlek och dessutom mindre onyttig än genomsnittet. En riktig höjdare som definitivt kommer att bäras mot kassaapparaten fler gånger under sommarens varma dagar.

.

”Mintig men medioker”

Mintchoklad dröm

GB

Rekommenderat pris: 21 kronor

Betyg: 3 av 5

En strut med mintglass helt enkelt. Struten bjuder onekligen på det den lovar och gav upphov till blandade reaktioner hos panelen. För en riktig mintälskare är glassen möjligen en höjdare. Men jämfört med övriga alternativ kändes struten ganska medioker, något saknas helt enkelt. Mer choklad hade kanske kunnat dra upp betyget.

.

”Kakfattig strut”

Cookies & cream

Sia

Rekommenderat pris: 22 kronor

Betyg: 3 av 5

Väldigt gräddig strut, men tyvärr en tydlig avsaknad av kakor. Glassen lever med andra ord inte riktigt upp till sitt namn. I och med den smakrika mörka struten drogs betyget upp lite, men i övrigt upplevdes glassen som ganska tråkig.

.

”Sa nån hallon?”

Hallon ekologisk

Sia

Rekommenderat pris: 22 kronor

Betyg: 2 av 5

Liten glass som inte direkt skriker hallon, det rör sig snarare om en viskning. Med andra ord grusades testpanelens förhoppningar. Helt okej glass, men inte så mycket mer. Att den är ekologisk sågs däremot som en plus.

.

”Riktig frontalkrock”

Vrooom

Sia

Rekommenderat pris: 14 kronor

Betyg: 1 av 5

Syntetisk sockerchock som verkligen smakar godis, men inte riktigt som godisbilen glassen försöker efterlikna. Den roliga utformningen med godisröret kommer troligen locka en och annan yngling, men smaken är inte något att hänga i julgranen om man nu kan använda det uttrycket så här års.

.

”En bastant besvikelse”

Kina Wafer

Triumf/Fazer

Rekommenderat pris: 20 kronor

Betyg: 2 av 5

En mastig chokladglass med ett tunt lager av Kina-choklad. Det enda som uppskattades av testpanelen var dock chokladlagret, som bedömdes alldeles för tunt. Upplevdes ganska mättande alldeles för fort och generellt sett ganska tråkig. Ingen höjdare enligt oss.

.

”Copy-paste”

Päron Split Gräddglass

Triumf

Rekommenderat pris: 16 kronor

Betyg: 3 av 5

Päronsplit är en klassiker som knappast kan gå fel. Gräddig vaniljglass omgiven av ett friskt och svalkande isglasstäcke. Men testpanelen kunde inte urskilja några nya koncept i glassen gentemot GB:s variant. Var är nytänkandet? Välsmakande glass, men bristen på nyhet i nyheten ledde till ett sämre betyg.

.

Ekologisk uppdatering”

Sandwich ekologisk

Triumf

Rekommenderat pris: 21 kronor

Betyg: 4 av 5

Det klassiska sandwich-konceptet men aningen mindre sliskig, denna har en friskare smak och är mindre mäktig. Att den är ekologisk ses också som ett stort plus. Helt klart en fröjd för smaklökarna, men saknar ändå det där lilla extra för att klassas som en wow-faktor.

.

”Hallonbomb utan desslike”

Magnum Double Raspberry

GB

Rekommenderat pris: 23 kronor

Betyg: 3 av 5

Som vanligt bjuder magnum på högkvalitativ glass, och Magnum double raspberry är inget undantag. Dock upplevde delar av testpanelen att hallonsåsen var alldeles för söt i förhållande till den rikliga mängden. Något sliskig med andra ord och oerhört smakrik. Men kanske till en sådan grad att glassen blir för mycket.

.

”Magnum almond 2.0”

Magnum Cookie Crumble

GB

Rekommenderat pris: 21 kronor

Betyg: 4 av 5

Oerhört välsmakande glass, men den håller inte riktigt vad namnet lovar. Glassen sticker inte ut särskilt mycket från en klassisk magnum almond. Men en magnum är ju alltid en magnum. Slutsats: Riktigt god kvalitetsglass men utan unik karaktär.

.

”Grådaskigt magplask”

Daim Liquorice

GB

Rekommenderat pris: 23 kronor

Betyg: 2 av 5

En glass som väckte väldigt blandade reaktioner hos testpanelen. Smakkombinationen rimmade inte riktigt på allas tungor, sedan kändes den grådaskiga färgen på lakritsglassen inte särskilt inbjudande. Dock upplevde delar av redaktionen att sältan passade bra ihop med chokladtäcket. Vi tror inte att denna glass kommer bli någon framtida folkkär klassiker, men kanske kan den tillfredställa laktritsälskarna.

.

”En glass som älskas eller hatas”

Magnum Double Coconut

GB

Rekommenderat pris: 23 kronor

Betyg: 3 av 5

En glass som helt klart följer magnums uppskattade koncept med hög kvalité och mycket choklad. Denna glass faller dock troligen i kategorin som antingen älskas eller hatas, i och med den utpräglade kokossmaken. Upplevdes antingen frisk och söt, eller alldeles för mycket och rent av äcklig. Kanske får du helt enkelt ge den ett försök på egen hand för att se vilken grupp du tillhör.

.

”Konstgjord kalasglass”

Minions Gelato

GB

Rekommenderat pris: 14 kronor

Betyg: 1 av 5

Utöver den roliga utformningen kan denna glass troligen inte beskrivas med andra ord än halvdan. Skumbanansmaken upplevdes ganska syntetisk och konsistensen kändes väldigt billig i överlag. Men glassen kan nog överleva en sommar eller två genom att rida på minionsvågen. Tråkigt bara att utseendet är det enda som kommer locka barnaskaran.

Testpatrullen bestod av: Fanny Lindström,
Sara Nilsson, Niklas Karlsson, Elin Larsgren,
Sanna Bengtsson och Edwin Jonsson.