Under tisdagen hölls filmfestivalen Ung film i norr i Kiruna, där det blev officiellt att Niklas Karlsson och Jonathan Erikssons film Sömnarkivet kammade hem pris för bästa film och därmed kvalificerade sig till Novemberfestivalen i Trollhättan, Sveriges största filmfestival för unga filmskapare. Deras bidrag skapades i samarbete med spoken word-poeten Linnea Lundström.

– Vi fick idén när vi såg en spoken word-video och ville gärna göra något liknande. Jag kände Linnea sedan tidigare och visste att hon gillade att skriva och hade gjort liknande saker förut så jag kontaktade henne och lät henne göra vad hon ville, säger Niklas Karlsson.

Resultatet blev dikten Sömnarkivet, som Niklas och Jonathan sedan visualiserade med hjälp av olika miljöer, händelseförlopp, färger och former. Den 2,5 minuter långa filmen tog ett drygt halvår att färdigställa – till en skoluppgift med en månads deadline.

Artikelbild

| REDO FÖR FILMFESTIVAL. Linnea Lundström, Niklas Karlsson och Jonathan Eriksson.

– Vi har bara kunnat filma på helgerna på grund av våra olika scheman, därför tog det längre tid. Våra klasskamrater gick utanför klassrummet och filmade någonting under lektionstid men vi kände väl att vi ville göra någonting större av det här. Vi fick dispens från lärarna och fick skjuta fram deadlinen ett halvår, förklarar Niklas.

Niklas och Jonathan har haft samma ansvarsområden under filmens gång och hjälpts åt med allt från planering till foto och redigering. Linnea Lundström står för manus och är den som läser upp dikten och syns i bild. Niklas bror har skrivit musiken i filmen.

Niklas har själv haft en stor förkärlek till film ända sedan han var liten, och fick uttryck för intresset genom att göra egna små filmer.

– När det blev dags att välja gymnasieutbildning valde jag media med filminriktning. Eftersom jag inte hade några kompisar med samma intresse sedan tidigare hoppades jag på att möta nya människor där, säger han, och fel hade han inte för på samma utbildning gick Jonathan Eriksson, som också haft ett filmintresse sedan barnsben.

Artikelbild

FRUSEN TID. En ruta från filmen Sömnarkivet.

– Jag och min brorsa gillar att cykla mycket så vi började filma det med en GoPro. Pappa har också alltid hållit på med film så det var väl troligtvis där som det startade och sedan utvecklades, säger Jonathan.

Deras första gemensamma filmprojekt gick med andra ord så bra som det kan gå och nu förbereder de sig för Novemberfestivalen som äger rum den 24-25 november, i Trollhättan. Gänget tävlar i den lägre ålderskategorin, och i prispotten finns bland annat stora summor att handla filmutrustning för. Till dess fortsätter Jonathan och Niklas med sitt nuvarande filmprojekt, en dansvideo med en lokal talang.

Artikelbild

SÖMNARKIVET. Filmen är en spoken word-video om vad olika människor tänker på innan de somnar.

– Vi jobbar bra ihop och vi ser fram emot resultatet, säger Niklas Karlsson.