Nu har det gått en vecka av skolan och vissa kanske redan har fått läxor och inlämningar. Vad man än går i för klass i grundskolan eller linje på gymnasiet så kan man lätt bli nedtyngd av press och man behöver ett sätt att koppla av. Därför har jag gjort en liten guide på hur man kan må lite bättre när man känner att livet blir för mycket.

Någonting som jag märkte var förvånansvärt användbart var att skapa en to-do lista, antingen i din mobil eller ha den uppklistrad i ditt rum. Det hjälper dig att få en struktur och du slipper ha alla saker i huvudet där det lätt glöms bort. Det funkar också som en automatisk påminnelse varje gång du tittar på den och man känner en stor lättnad när man får checka av ett objekt. Om du har svårt att ta tag i saker så är det lättare att ha flera små saker som går snabbt och enkelt att utföra, som ”gå ut med soporna” eller ”bädda sängen”.

Mer tips för att få struktur på sin vardag är att hitta en kvälls- eller morgonrutin som du känner dig bekväm med. Det kan vara tre timmar mys på altanen med en stor kopp te eller att bara hinna äta frukost innan man måste gå till bussen. Prova olika saker för att hitta det som passar bäst för dig.

En spavisit är kanske bland det första man tänker på när man hör avslappning och egenvård men det kan vara väldigt dyrt och man måste planera i förväg. Istället kan man göra sitt eget spa hemma! Visst, det blir ju inte lika lyxigt som att besöka en professionell massör men en varm långdusch och en återfuktande ansiktsmask kan räcka långt.

Det är inte bara skolan som kan dra ner humöret: det gör ont att erkänna det men föräldrarna kan faktiskt ha rätt ibland. Mindre skärmtid kan ha sina fördelar; inte för att man slipper fyrkantiga ögon, utan för att det finns så mycket negativt på sociala nätverk. Istället kan man gå ut och gå i skogen, mysa i soffan med en bra bok eller lösa korsord i dagstidningen. Varför inte prova meditera om man inte gjort det förr? En stund per dag då man isolerar sig från mobil och dator har få nackdelar.

Du är såklart inte den enda som känner sig stressad över skolan, det kan hjälpa mycket att prata med andra och diskutera vad man har på hjärtat. Det finns en stor chans att de känner samma och kan relatera, annars har du i alla fall fått lätta på trycket och de kanske kan hjälpa dig ändå.

Detta är såklart inget facit, alla är olika och får olika känslor av olika saker. Jag har bara sammansatt en lista på ett par saker som jag har tyckt varit till hjälp när det känts för mycket och snurrat för fort, se det som en start att själv utforska vad som får just dig att må bra mitt i bruset.

Fanny Lindström

TIPS: Här kan du läsa fler av Fannys krönikor!