Normalsvensken lägger enligt Konsumentverket ungefär 7,4% av sin månadsinkomst på mat. Denna siffra är baserad på att du enbart bekostar din egna mat, äter 3 måltider per dag och aldrig går på restaurang eller köper godis eller liknande produkter. Samtidigt rapporterar Naturvårdsverket om att hushållen står för den största delen av matsvinnet i Sverige. En familj på fyra personer slänger i genomsnitt ett kilo mat per dag, eller totalt 93 kilo mat per år och person. Det är så klart oekonomiskt, men framför allt ohållbart för miljön.

Hanna Olvenmark är bloggare och instagrammare, och publicerar under namnet Portionen Under Tian. Hon är utbildad dietist och dessutom expert på att handla mat som är både ekonomisk och klimatsmart. För sina 58 000 följare på Instagram publicerar Hanna Olvenmark dagligen inlägg på måltider och recept där ingredienserna inte överskrider 10 kr per portion.

Varför ska man över huvud taget veckohandla?

Artikelbild

| Hanna Olvenmark tipsar om att köpa frysta grönsaker när de inte är i säsong.

– Det är både ekonomiskt och tidseffektivt. Tänk bara på att titta på vad du har hemma innan, framförallt färskvaror, och planera vad du ska köpa när du kommer till affären. Köp inte sådant du inte behöver

Matkostnaderna är något man kan dra ner på betydligt - utan att varken smak eller miljön påverkas mer negativt än vid en normal handling. Om man skulle lägga 10 kronor på varje måltid, skulle procenten sjunka till endast ca 2,5% av månadsinkomsten.