Den sjuttonde juli 2013 tog jag, på första försöket, ett extremt efterlängtat körkort. Jag har sedan den dagen hunnit köra min beskärda del bil och både jag och andra anser mig själv som medelmåttlig chaufför. Jag måste dessvärre erkänna att jag tyvärr besitter en hel del road rage. Nej, det är inte ett sätt att kompensera en dålig körvana utan snarare ett sätt att spy ut min inre ilska över folk som helt klart inte har någonting att göra i trafiken. Yrkeschaufförer som privata bilister, nu drar jag alla över samma kam och ger er alla en liten uppmaning efter att jag, kring jul, läst en mycket bra insändare om just detta.

Jag har kört bil i många olika städer, stora som små, och inte någon annanstans finns det så egoistiska och IQ-befriade bilister som det finns i Piteå. Det är nästan skrämmande hur många där ute som inte vet hur en helt vanlig färdriktningsvisare fungerar vilket både är livsfarligt och fruktansvärt irriterande. Jag som bakomvarande bilist kan knappast förutse om du kommer svänga till höger eller vänster i kommande korsning eller om du ska ta första, andra eller tredje avfarten i rondellen.

I lagen står tydligt att alla fordon som ska strata från en vägren, byta körfält, vända, svänga eller på något sätt ändra fordonets placering i sidled är skyldiga att visa detta med körriktningsvisaren. Vad är det då som gör att piteborna inte tycker att denna lag behöver följas? Är det jobbigt att förflytta handen till spaken precis bakom ratten? Är det jobbigt med det klickande ljudet under de få sekunderna innan sväng? Vad är det som gör att det är så omständligt att informera dina medtrafikanter om var du ska?

Inte nog med att körriktningsvisaren glöms bort i trafiken så glöms även högerregeln, utfartsregeln och filkörningen i rondeller. Jag ska inte påstå att jag vet vad orsaken till mångas oförmåga att köra bil är men jag skulle gissa på att en stor faktor kan vara att man ofta intalar sig ”det kommer ju ingen nu” och sedan fortsätter med samma fason trots bilar omkring. Rätta mig om jag har fel.

Ja tack, säger jag till en andra uppkörning eller teoretisk uppfräschning när man nått någorlunda hög ålder. Ingen tar skada av att friska upp minnet och få ett snällt tillrättavisande om körningen inte riktigt är där den ska vara.

Så snälla, rara pitebor - respektera era medtrafikanter. Kör inte om då det definitivt inte passar, släpp förbi andra bilister som stått längre i kö än dig även om dessa inte har företräde, det vill säga kugghjulsprincipen, och använd för allt i världen din jäkla blinkers. Hur svårt ska det vara?