Det är för tredje året i rad som Pite Älv Pride arrangeras. En prideturné som haft sina tidigare stopp i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn, med Piteå näst på tur. Programmet är fullspäckat med föreläsningar, fest, uppträdanden och sinnesromässa i stadskyrkan. På lördagen hålls den årliga prideparaden, någonting som enligt Malin Bäckström, styrelsemedlem i RFSL Pite Älvdal, tidigare år varit tungrott i just Piteå. Inte minst i jämförelse med grannstäderna. I år gick ungefär 2500 personer i Skellefteås parad, i Luleå har siffran stigit upp mot 5000 de senaste åren - för Piteå handlar det om ungefär 200 personer i den förra paraden.

– Jag tror det kan bero på att många stödjer själva värdegrunderna men inte går så långt som att faktiskt vara på plats. Det finns en uppfattning om att Pride bara är för HBTQ-personer, så är det absolut inte. Man kan gå i paraden och delta i festligheterna och föreläsningarna oavsett läggning. Det handlar om att lära sig men framför allt visa stöd för de personer som kanske av olika skäl inte kan vara där. De som inte har vågat komma ut, de som på grund av sin familjesituation, arbetskamraterna eller sin religion inte vågar vara där, säger Malin Bäckström.

RFSL Pite Älvdal som arrangerar Pite Älv Pride jobbar ideellt och enligt Malin Bäckström finns det en del att önska i fråga om marknadsföring.

Artikelbild

| EQUALITY. Priderörerlsen vill uppmuntra till stolthet över den sexuella läggningen. (Arkivbild)

– Den måste bli bättre, men vi jobbar på ideell basis och gör vårt bästa utifrån den tid och pengar vi har. Jag har jobbat mycket med utskick och besök på företag och föreningar för att berätta vad vi gör, varför det är viktigt och hur man kan delta. Det vi har märkt är att antalet deltagare i Pite Älv Pride har ökat varje år och vår förhoppning är att det kommer ännu fler den här gången.

Varför är det viktigt att delta i pride?

– Pride behövs för att få mer öppenhet i samhället. Det finns så mycket fördomar att spräcka hål på, och där det finns fördomar finns det ofta dåligt bildade personer. Det är fortfarande många som tror att sexuell läggning är ett aktivt val men det är det inte, det är någonting man föds med.

Årets tema för festivalen är mångfald, som på olika sätt kommer ramas in av aktiviteterna. Bland annat kommer Ardeshir Bibakabadi vara på plats. Han är grundare till verksamheten HOMAN, en förening som framför allt vänder sig till HBT-personer från muslimska länder. Andra punkter på programmet är lesbisk frukost på Polstjärnan, dansuppvisning av Beats Dansstudio samt föreläsning med den före detta höjdhopperskan Kajsa Bergqvist.