För ungefär en månad sen startade Sara El Sayed en egen youtubekanal. Hon lägger ut videor flera gånger i veckan och pratar om allt från träning till psykisk ohälsa, vilket var en av de största anledningarna till att hon ville starta kanalen.

– Psykisk ohälsa är så nedtystat och folk missförstår det så himla mycket. Jag har ADHD, och det styr och ställer ju en hel del i vardagen. Det har känts som att man har velat tysta ner mig och jag har ofta blivit missförstådd. Youtube är ett forum där jag kan vara mig själv, och det här blir ett sätt för mig att få göra min röst hörd så att andra ska kunna förstå och för att det ska bli mer accepterat.

Sara berättar att även om ADHD:n kan begränsa henne genom att hon har svårt för att följa instruktioner eller koncentrera sig och sitta still, så upplever hon många positiva sidor också.

Artikelbild

| "Jag hoppas ju att det ska gå bra, det är min dröm" säger Sara om sin youtubekanal.

– Jag tror aldrig jag hade kommit någonvart i livet utan min ADHD. Jag brukar säga att det är vad som driver mig framåt. Ibland har det känts som att andra har velat få mig att chilla och ta det lugnt, men ADHD:n vill bara gå framåt och komma vidare.

Trots att Sara nyligen startat upp sin kanal så har hon funderat på det en längre tid. Det var efter att hon avbröt sina gymnasiestudier som hon bestämde sig för att försöka på riktigt.

– Jag funderade på det i säkert tre år innan jag startade kanalen. Jag hoppade av gymnasiet, vilket i grunden berodde på psykisk ohälsa, och det var först efter det som jag vågade starta kanalen. Det som är bra är att i skolan var folk nästan tvungna att vara i samma rum och lyssna på mig, men nu kan de faktiskt välja om de vill se och höra på mig.

Att se och höra Sara prata verkar det vara många som vill om man kollar på den feedback hon har fått efter sina videor.

Artikelbild

| Sara uppdaterar sin kanal två till tre gånger i veckan och har på en månad fått nästan 8000 visningar totalt.

– Jag har varit helt förvånad av all positiv feedback, jag visste inte att det fanns så fina människor. Det är jättemånga som har skrivit till mig på instagram och berömt mig för att jag är så öppen och pratar om så viktiga saker.

Att fortsätta belysa olika former av psykisk ohälsa är något som Sara kommer göra på sin kanal i framtiden. Bland annat har hon på gång en serie som går ut på att utmana sig själv och sina tankar.

– En stor anledning till att jag startade kanalen var att jag ville prata om min bulimi, men jag vill inte trigga folk på något sätt. En serie som jag vill starta på kanalen handlar om att utmana mina ätstörda tankar. Om man har en ätstörning har man så mycket matregler och regler i allmänhet, och jag vill utmana dem. Jag tycker till exempel att det är jobbigt att åka på kalas för jag vet att det kommer finnas fika där, jag har skrivit en hel lista på saker min ätstörning begränsar mig från att göra, och det vill jag utmana med mina videor.

Sara vill fortsätta med youtube i framtiden och drömmen är att kunna ha det som yrke. Till andra ungdomar som funderar på att starta en kanal tipsar hon om att bara köra och inte bry sig om vad omgivningen tycker.

– Jag tror att de flesta tvekar för att man är rädd för vad andra ska tycka och säga. Jag tänker såhär: folk kommer alltid ha något att säga och ha åsikter, så jag tycker bara man ska köra. Skit i vad andra säger! Om man alltid ska gå efter vad andra tycker kommer man ingenstans och kan ångra sig sen. Ett citat jag brukar tänka på är ”i slutet av livet kommer man bara ångra det man inte gjorde, inte det man gjorde”.