UNF, Ungdomars nykterhetsförbund, är en organisation som fokuserar på att ungdomar ska kunna spendera tid med andra ungdomar på helger och kvällar för att ha kul utan alkohol eller droger där de får möjlighet att utvecklas, påverka samhället eller bara umgås. Två av deras viktigaste mål är demokrati och solidaritet som de uppnår genom att låta alla medlemmar själva ta plats och påverka besluten som tas inom föreningen.

På mötena för Piteå-föreningen som inträffar veckovis i Öjebyn görs många olika saker.

­– Vad som är praktiskt genomförbart, säger Ida Hedkvist, som är medlem i UNF i Piteås föreningsstyrelse.

– Beroende på var i Sverige man befinner sig gör man olika saker, det är väldigt lösa tyglar men de olika föreningarna i Norrbotten gör ungefär samma saker. Det anordnas regelbundna övernattningar eller kvällsaktiviteter för alla som vill komma som annonseras på internet och skickas till medlemmar. Närmast kommande är en julfest i Luleå med middag, lekar och frivillig övernattning.

Man måste inte vara medlem för att delta i aktiviteter, men att bli det är enkelt och billigt och mängden engagemang är valfritt. Ida är själv med för att hon tycker om gemenskapen och alla möjligheter. Hon är själv nykterist och tycker att det är viktigt att informera om riskerna med alkohol.