Enligt Sifos undersökning tycker 9 av 10 att det är viktigt att leva klimatsmart, särskilt unga kvinnor där siffran är hela 97 procent och var tredje känner klimatångest. Låt oss tillsammans gå in på 2019 med mindre ångest och desto fler klimatsmarta nyårslöften!

Tåg är det nya flyget.

Ibland behöver vi trots allt ta oss från A till B. Som många vet är flyg en av miljöns värsta fiender, men tåg desto lindrigare. Om du är mycket rastlös är nattåg ett tips, då kan du sova bort resan! Vid mycket kortare sträckor tipsar vi om att ta en promenad och fånga D-vitamin, eller åka med kollektivtrafiken.

Vegetabiliska produkter istället för animaliska.

Det finns stort utbud av vegetariska substitut i både kyl- och frysdiskarna i matbutikerna. Väl känt är kött- och mejeriprodukters påverkan på klimatet, därför är det bra att börja se över sin egen konsumtion. Till alla nybörjare är ett tips att börja med en vegetarisk dag i veckan, för att utforska sortimentet och sedan kanske utöka dagarna.

Ta tygväskan till butikerna.

Spara kronorna som går åt till plastpåsar år 2019 genom att införskaffa dig en tygpåse! Tygpåsar är både inne och kostar sällan särskilt mycket. Tips är att hänga upp tygpåsarna på klädhängaren i hallen så glömmer du aldrig dem när det är dags att handla. Plus väldigt mycket skönare att bära hem.

Handla av varandra.

Sista tipset är att fortsätta handla årets julklapp 2018, för det var nämligen att handla begagnat. Få ned priserna, hitta mer unika plagg om så önskas och återanvänd! Vill du fortfarande handla på internet finns bland annat köp- och säljgrupper på Facebook, Tradera och Sellpy. Eller varför inte dra ihop en klädbytardag med några kompisar?