– Vi vill skapa en trygg mötesplats för ungdomarna, där alla är välkomna säger Johanna Löfgren, 37, aktiv i Legit.

Kvällen var produkten av ett nytt samarbete mellan Legit och Café på bit. Idén är att varje måndag fram till och med årsskiftet, låta ungdomar umgås och spela hos Café på bit till ett rabatterat pris.

Legit, som är nykterhetsorganisationen Länkarnas ungdomssatsning, är ett pågående projekt för att ge ungdomar i Piteå en plattform, där man enligt Löfgren kan lära känna nya människor i en säker miljö utan risk att utsättas för alkohol eller narkotikamissbruk. Man har tidigare anordnat helt nyktra evenemang riktade mot ungdomar, bland annat ungdomsdiscon på Kyrkcenter samt i Norrmalmskolans lokaler.

Artikelbild

| Takiyah Westermark, 15, Johanna Löfgren, 37, och William Palm Andersson, 18, spelar kortspelet Magic.

– Det är väldigt viktigt att ungdomar skall känna sig inkluderade, menar Löfgren, och att låta unga få ta plats och att de får chansen att påverka och anordna de evenemang som Legit är med och håller i.

Café på bits ansvarige, Joakim Lundgren, är nöjd med kvällen och tror att desto fler ungdomar kommer att söka sig dit, i takt med att man anordnar fler kvällar av denna sort. Han tycker att det är viktigt att det finns mötesplatser som caféet, då det inte har funnits särskilt mycket för ungdomar i Piteå att göra om dagarna. Särskilt inte för de som inte håller på med idrott. Att då kunna erbjuda ungdomar (men även äldre) möjligheten att umgås på detta sätt menar han är positivt, och är någonting som han strävar efter i sitt arbete med Café på bit.

– Jag gillar att se caféet som en umgängesgård för unga, säger Joakim Lundgren.

En av de som var med under måndagskvällen var Carolina Blombäck, 17, aktiv i Legit.

Artikelbild

| ”Det är bättre att ungdomar är på sånt här än att de är ute och ränner på stan”, säger Carolina Blombäck, 17 år.

– Det finns många som inte har så mycket att göra, så genom detta får de chansen att träffa nytt folk, säger hon.

Carolina fortsätter sedan:

Artikelbild

| Yousef Hamshu var på plats när Café och bit och Legit hade premiär för sitt samarbete.

– Det är bättre att ungdomar är på sånt här än att de är ute och ränner på stan.

Carolina får medhåll från Kevin Karlsson, 17, även aktiv i Legit. Han tycker att det är viktigt att det finns möjlighet för unga att vara på tillställningar som denna.

– Många som sitter hemma och spelar sitter bara hemma, och umgås inte riktigt med någon, då kan de komma hit och träffa och lära känna andra med samma intressen, säger han.