Wilma Marklund går nu tredje året på Strömbackaskolan. När hon inte är i skolan står stallet högst upp på listan och så har det varit ända sedan hon var liten.

– När jag var mindre var det mer en fråga om vem som kunde rida snabbast på ängen, skrattar Wilma.

Nu har familjen en egen stallanläggning där de flesta av dem spenderar mycket av sin fritid. Alla tjejer i familjen rider och de hjälps åt en hel del, eftersom det tar väldigt mycket tid. Wilma själv har valt att satsa på hoppningen.

Artikelbild

| HELA FAMILJEN. Wilmas familj äger en stallanläggning där de spenderar en stor del av sin lediga tid.

– Jag tävlar i hoppning. Man börjar lågt och när man bemästrar höjden går man upp i klasserna. Nu rider jag 1,45 vilket klassas som svår hoppning.

Wilma berättar att hon rider i landslagets spetstrupp som en utav tre personer från Sverige. Hon har även deltagit i EM och SM.

– EM har jag ridit två år, i Irland och Slovakien. Det var jätteroliga upplevelser.

Wilma har redan hunnit tävla mycket i sin karriär, och enligt henne är det bland de roligaste sakerna med ridningen. Hennes absolut bästa minne från föregående år är SM. Där deltog hon både utomhus och inomhus och vann båda tävlingarna.

Artikelbild

| NÄRA RELATION. Enligt Wilma Marklund är det viktigt att känna sin häst väl, och för att kunna tävla måste människa och häst förstå varandra.

– Det är nästan ingen som vunnit både inomhus och utomhus samma år, så det var kul. Nordiska mästerskapen är också ett bra minne, där tog jag brons.

Ridning är en sport där man kan skapa mycket nära relationer. Wilma berättar om hur viktigt det är att känna sin häst väl. Att tävla med en häst som också har en egen vilja innebär att man måste förstå varandra. Hon tycker själv att hästar är fantastiska djur som man kan dela allt med och ingen dag blir den andre lik när det kommer till ridning.

Har du några mål inom sporten?

– Varje år skriver jag en lista på saker jag vill uppnå, både lätta och lite svårare saker. I det stora hela vill jag bara bli så bra som möjligt, berättar Wilma.

Nästa stora händelse för henne är en tävling i Helsingborg. Hon håller nu på att kvala till Göteborg horse show i Scandinavium och måste på ett antal tävlingar för att samla poäng. Att köra så långt med hästarna är inte alltid lätt och tar tid.

– Det blir mycket stopp efter vägen för att vila och träna.

I framtiden hoppas Wilma att på något sätt kunna leva på sporten. Enligt henne är det aldrig är försent att börja rida.

– Det viktigaste är att man trivs med hästen och tycker det är roligt. Sommaren är bäst, då man kan stå och galoppera i värmen med vinden i håret, avslutar Wilma glatt.