Skolornas matematiktävling är en tävling i matematisk problemlösning och arrangeras en gång varje år. Tävlingen har funnits sedan år 1961 och riktar sig till alla matteintresserade elever som går i gymnasiet.

Totalt deltar över tusen ungdomar i hela Sverige i de indiviuella kvalen. Från Strömbackaskolan var det totalt 11 personer som tävlade, och två av dem var Hampus Westerberg och Tomas Lidström, som både medverkade även förra året.

– Det känns som att det gick bättre än ifjol, vi har mer skills nu, säger Tomas men menar att uppgifterna fortfarande är riktigt svåra.

Artikelbild

| 11 elever från Strömbackaskolan skrev under tisdagen ett kvalprov för chansen att ta hem titeln svensk mästare i matematik.

Hur tror ni chanserna är för Strömbackaskolans deltagare?

– Jämfört med typ mattespets i Luleå är vi väl inte bäst i världen, men vi kanske har en chans säger Tomas.

– Exempelvis Luleå hårdkör ju, de har typ 200 timmar mer matte än vad vi har, tillägger Hampus.

Varför är ni med i tävlingen?

– Det är roligt, och kul med en utmaning!

Kvalprovet består av 6 stycken uppgifter och skrivs under tidsintervallet fem timmar – utan avbrott för rast. Deltagarna ska under denna tid lösa uppgifterna så bra som möjligt utan att använda varken formelblad, miniräknare eller övriga hjälpmedel.

När provet är färdigskrivet kommer resultaten att skickas till Chalmersuniversitet i Göteborg för att sammanställas. Därefter kommer, som minst, de tre bästa eleverna från varje skola att delta i en final. Den kommer att äga rum den 24 oktober i Uppsala och där koras den svenska mästaren i matematik. Priset är en resa till Cambridge.