Konfirmationen är en upplevelse, social som själslig. Den ger ungdomar som går i åttonde klass möjlighet att upptäcka och fördjupa sig i kristen tro, samtidigt som de får ha kul och lära känna nya vänner. För att kunna konfirmeras måste man vara döpt, men om man inte är det så kan man döpas under lägret. De olika församlingarna i Piteå Kommun arrangerar olika typer av konfirmationsläger. Norrfjärdens församling åker till Stockholm i fem dagar och även Hortlax församling åker till Stockholm, även om resan då är frivillig. EFS Norrbottens läger hålls på Storstrand, och varar i två veckor.

Mikaela Söderberg från Munksund och Stina Grahn från Bergsviken, båda 15 år gamla, är två av många åttondeklassare som valt att konfirmera sig på Storstrand detta år - ett val som för dem båda kändes väldigt naturligt.

– Båda mina bröder har konfirmerat sig här, och de har båda sagt att det var jätteroligt. Jag tyckte att det var ganska självklart, alla i min familj har gjort det, berättar Stina.

Artikelbild

| Anton Engman, 14, från Munksund valde att konfirmera sig. “Jag tyckte att det lät roligt, och jag har många kompisar som har gjort det.” Det roligaste med lägret är enligt honom att umgås med sina kompisar, framförallt allt med tjejkompisarna.

Deltävlingar i en sjukamp, körövningar, avslappningsstunder, bibelstudier och lekar är några olika saker som konfirmanderna ägnat sig åt under veckans gång, och både Mikaela och Stina enas om att avslappningsstunderna är de bästa.

De båda trivs väldigt bra på lägret, fastän Mikaela saknar sin moped och Stina sin katt.

– Det bästa med att vara på läger är att man umgås med sina vänner varje dag och hittar på roliga saker hela tiden, säger Mikaela och Stina instämmer.

Under den kommande veckan väntar ännu fler aktiviteter för Mikaela, Stina och övriga konfirmander på Storstrand. Sjukampen ska avklaras, den berömda “rymmarnatten” ska genomföras, konfirmationsceremonin ska utföras och mycket mer.

Artikelbild

| Dagarna på lägret är minst sagt fullspäckade. Fyra gånger om dagen hålls lektionspass, något som enligt Mikaela och Stina är betydligt mer intressant än vad det låter. “Vi fick till och med se fotbolls-VM på ett pass!” berättar de.

Både Mikaela och Stina rekommenderar blivande åttondeklassare att åka på konfirmationsläger.

– Om man tvekar så är det bättre att bara göra det! Gör man det inte så kommer man ju att gå miste om någonting, säger Mikaela.