För Kajsa Lindberg har pianot länge varit största intresset.

Hon spelar med tre olika pianolärare i veckan, klassiskt och teknik, jazz och keyboard och dessutom i olika band och ensembler. Utöver detta övar hon hemma varje dag. Både genom att nöta teknik, men också spela bara för att det är kul.

.

Artikelbild

| ÖVA. "Innan jag flyttade hit till Piteå så fattade jag inte riktigt hur mycket man måste öva för att bli bra på sitt instrument" berättar Kajsa och skrattar. Idag övar hon varje dag, tar lektioner för tre lärare och är med i flera bandkombinationer.

Det finns alltid mer att lära sig och en av de viktigaste sakerna när man håller på med musik tycker Kajsa är just det: ödmjukhet och att vilja lära sig mer.

– Det viktigaste är att glädjen att spela fortfarande finns kvar.

Hur länge hon kommer hålla på med musik vet hon inte. Efter gymnasiet hoppas hon på att komma in på någon folkhögskola och efter det får hon se.

– Jag kommer spela så länge jag tycker det är kul, och känner att det ger mig nåt.

Artikelbild

| KONSERTEN. På onsdag den 15:e är det dags för Kajsa med band att spela på Kaleido. Dyk upp klockan 19 för en mix av soul, pop och 80-tal.

.

Just nu är det fullt fokus på gymnasiearbetet - Kajsa med band. Vanligtvis spelar hon ofta piano i band som andra musiker dragit ihop, men till veckan är det för ovanlighetens skull Kajsas tur att stå i fokus.

Artikelbild

| KAJSA LINDBERG. "Jag kommer spela så länge jag tycker det är kul, och känner att det ger mig nåt."

Gymnasiearbetet som alla treor gör kommer för Kajsa vara en konsert på Kaleido.

Hon har dragit ihop ett gäng duktiga musiker och själv tagit ut noter, ackord och stämmor på låtarna som ska vara med.

Artikelbild

| VARJE DAG. I övningsrummet som tidigare var ett kontor sitter Kajsa Lindberg varje dag.

Det ligger många timmars arbete bakom att lyssna på låtarna om och om igen, för att lista ut vad det är för toner och akord som ligger som grund. Hon har även själv skrivit stämmor för blåsinstrument som saxofon, trombon och trumpet. Sjunger låtarna gör kompisen Mica Juuso.

Konserten kommer innehålla låtar som hon själv skulle vilja lyssna på. Det blir musik från flera olika årtionden och genrer, allt från The Pointer Sisters till Bruno Mars.

Artikelbild

.

Sommaren innan Kajsa skulle börja gymnasiet flyttade familjen från Vindeln, ett ställe några mil utanför Umeå, till Piteå. Kajsa började musikestet på strömbacka. Vardagen fylldes mer och mer av musik, både tack vare hennes gymnasieval, men också för att hon själv började öva mer och mer.

– Innan jag flyttade hit till Piteå så fattade jag inte riktigt hur mycket man måste öva för att bli bra på sitt instrument, säger hon med ett skratt.

Kajsa tycker att lärarna i Piteå har mer kunskap än de i Vindeln och att de ställer högre krav, vilket gör att det finns större möjligheter att utvecklas. Det är något som Kajsa tagit vara på.

.

Men själva musikintresset började när Kajsa som 10-åring började spela saxofon på musikskolan i Vindeln. Inspirationen till det, och anledningen till att det blev just saxofon var hennes storasyster Sofia som redan spelade det och det verkade som ett coolt instrument. Men intresset för saxofonen avtog och på högstadiet var det plötsligt inte lika coolt längre.

– En dag sa jag bara till min saxofonlärare att jag ville byta till piano.

Då hade hon redan börjat spela och lära sig själv på familjens elorgel.

Kajsa berättar att en av anledningarna till att hon ville byta var att det krävdes mindre att sätta sig ned vid ett piano som redan var uppställt än att plocka upp saxofonen ur lådan, torka ur den och spela. Sedan dess har pianot varit i fokus.