PDOL är förbi, det osannolikt varma vädret har upphört och mörkret smyger sig på om nätterna. Med andra ord så är sommaren snart över. Under den kommande veckan startar höstterminen 2018 för alla elever i grund- och gymnasieskolan, och skolårets 178 läsdagar ska betas av. Som en nybliven student så angår detta inte mig, men jag kan inte låta bli att läga mig. Till alla er som återvänder till skolbänken på torsdag: Tillåt mig att presentera mina bästa tips för ett lyckat skolår!

OBS: Jag är ingen professionell rådgivare, men jag är en före detta skolelev som efter många slarvigt ihopslängda uppsatser, försenade inlämningar och sömnlösa nätter som spenderats med sista minuten-plugg lärt mig ett och annat om vad som en bör och inte bör göra.

1. Prioritera dig själv.

Det händer att man klantar till det och ligger dåligt till inför ett prov eller en inlämning, men en all-nighter är inte alltid lösningen. Uppoffra inte ditt eget välmående, det är inte värt det. Gå till sängs tidigt, ta en promenad för att rensa tankarna eller läs en bok som är orelaterad till skolan. Det är okej!

2. Börja i god tid.

Jag vet, det är svårt! Men att vara stressad när man pluggar innebär att det sällan blir någon inlärning på djupet, du missar istället kontexten och glömmer snabbt bort vad du lärt dig. Försök att plugga direkt och beta av uppgifter allt eftersom att du får reda på dem.

3. Packa med mellis.

Mellis bör inte underskattas, utan energi och näring är det svårt för hjärnan att hänga med. En frukt, lite godis eller en smoothie kan vara en livräddare under en kämpig lektion. Se till att ta med dig detta hemifrån så undviker du dessutom att spendera alldeles för mycket pengar i skolcaféterian.

4. Glöm inte hörlurar.

Jag försökte alltid att få mycket gjort under lektionstid för att minska andelen arbete utanför skolan, men då krävdes fullt fokus. För mig hjälpte det verkligen med ett par brusreducerande hörlurar och en Spotifylista med soft pluggmusik.

5. Don’t stress!

Att uppnå ett betyg som man strävat efter är en fantastisk känsla, men en miss här och där innebär inte att din framtid är förstörd. Försök att även ha kul under din tid i skolan! Allting kommer att lösa sig i slutändan.

Slutligen vill jag önska alla er skolelever lycka till! Ni är grymma.

Clara Eriksson