Det var när kompisen Sebastian Nilsson blev kontaktad av hockeylaget DME Sports Academy i Daytona Beach, Florida, som det hela startade. Det var nämligen genom honom som Johan Högling, 19, också blev kontaktad. Johan har tidigare spelat för Piteå hockey i J18 och J20 men spelar nu för DME.

– Det var ingenting jag planerat att jag skulle göra, utan när jag fick höra det av min polare tyckte jag att det lät intressant och roligt att pröva något nytt, berättar Johan då UNG ringer upp honom på Messenger.

Johan har spelat hockey så länge han kan minnas. Nu bor han i Florida tillsammans med fem andra killar från olika länder i ett hus nära stranden. Tränar gör de varje dag.

Artikelbild

| Johan Högling har spelat hockey så länge han kan minnas. Intresset och ambitionerna har tagit honom hela vägen över Atlanten.

– Vi tränar måndag till fredag och spelar matcher på helgerna. Vi har också åkt till Chicago och Boston för att spela matcher. Det är häftigt att få se många olika städer och framförallt att få spela hockey där.

Mellan träningarna är stranden en plats de försöker vara på så mycket de kan.

– Vi försöker hitta på mycket saker, definitivt mer än vad man gjorde i Sverige. Man tänker alltid att: nu är vi ändå här, då kanske vi kan göra något kul.

Att flytta till ett nytt land är inte helt lätt. Han berättar att det tog några veckor innan han kom in i rutinerna och att USA definitivt skiljer sig från Sverige på många sätt.

Artikelbild

| I det här huset bor Johan Högling tillsammans med fem andra killar i Daytona Beach, Florida.

– Det finns många trevliga människor här. Folk stannar och pratar med en på gatan vilket sällan skulle hända i Sverige. Hockeymässigt är det också annorlunda. Det är svårt att förklara, skrattar han, men det är mindre rink och de amerikanska spelarna spelar annorlunda.

Han berättar att han såklart saknar Sverige, men att han just nu föredrar hockeyn i Florida.

Artikelbild

| Några av Johans lagkamrater tillsammans med Adam Pineault (längst ned till vänster), föredetta NHL spelare. Johan står i randig tröja på översta raden.

– Hemma har man spelat mot samma lag sen man var tio år. Här är det helt nya lag och att få åka runt och spela mot lag från olika delar av USA är ganska häftigt.

Att resa med en kompis var till en stor fördel berättar Johan, speciellt i början då han inte kände någon. Nu har han lärt känna mycket nytt folk, både från laget han spelar i och från motståndarlagen.

– Att prata engelska varje dag är en utmaning, men det går bättre och bättre för varje dag.

I mars nästa år börjar deras slutspel och hur länge Johan kommer att vara kvar i USA beror på hur långt de går i slutspelet. Efter det finns inga specifika planer. Om han skulle få möjligheten att stanna i USA kanske funderingarna skulle gå dit.

– Om man kommer in på ett bra collage kanske det finns en möjlighet, men jag vet inte alls vad jag ska göra sen om jag ska vara helt ärlig.