Det är lördagen innan julafton och aktiviteten på stans second hand-butiker är stor. Kanske är det sista minuten-julklapparna som ska handlas, årets julklapp är trots allt det återanvända plagget. Lovisa Arffman är däremot här för att hitta nyårsoutfiten – någonting som kan verka omöjligt för den oinvigde, men Lovisa vet exakt vart hon ska leta.

– Jag har varit intresserad av second hand sedan jag var liten, när min mormor brukade ta med mig till Röda korset. Men det är de senaste två åren som jag fastnat för det och nu handlar jag i stort sett alla mina plagg i andra hand.

För Lovisa blir andrahandsshoppandet en skattjakt och en rolig lek samtidigt som priserna självklart tilltalar.

Artikelbild

| PMU. Glamouröst för finmiddagen. Byxor, linne och blus. Totalt pris: 150 kronor.

– Man vågar testa nya saker och utforska sin egen stil på ett annat sätt. I en vanlig butik hade man inte haft råd att köpa saker som man känner sig osäker på, men nu kan jag göra det.

Känner du att din stil har utvecklats sedan du började handla andrahand?

– Jo men det har den nog gjort. Samtidigt är det en myt att den måste göra det. Jag hör vissa som säger att de har fel stil för att handla second hand. Men plaggen lämnas ju in av alla möjliga människor, och det går att hitta basplagg i bra kvalitet också.

På senare tid har klimatfokuset blivit den kanske största anledningen till att Lovisa sällan köper nyproducerade saker.

Artikelbild

| Repris. Avslappnat för after skin. Byxor och skjorta. Totalt pris: 80 kronor.

– Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt att leva hållbart, och just den aspekten har blivit den största motivationen för mig. Jag har börjat reflektera över hur stor skada klädinsdustrin faktiskt gör på miljön.

På PMU hittar hon ett par högmidjade byxor, ett glittrigt linne och en lång, genomskinlig blus. Allt i svart, till den mer stiliga middagen.

Artikelbild

| Röda korset. "Statement-plagget". Kappa, jeans, linne och väska. Totalt pris: 260 kronor.

– Second hand är perfekt om man ska handla kläder som man vet att man kanske inte kommer ha på sig så ofta. Jag går till exempel väldigt sällan festklädd. Det är billigt, och du kan ju alltid lämna in plaggen till en second hand-butik igen.

När hon bytt om till sina egna kläder igen konstaterar Lovisa att allt hon har på sig fortfarande är handlat i andra hand.

– Helt ärligt så tror jag att trosorna är det dyraste plagget jag har på mig! Jag drar min gräns vid underkläder, det handlar jag nytt. Däremot har jag hittat strumpor i andra hand i obruten förpackning.

Vilket är det bästa fyndet du gjort?

– Jag hittade Levis-jeans med lappen kvar, för fyrtio kronor! Det är ju helt sjukt.

Nästa stopp är Repris i Öjebyn. Här är Lovisa ute efter en mer avslappnad utstyrsel, kanske till after ski-festen eller till den som firar in det nya året i fjällstugan. Lovisa Arffman scannar av second hand-utbudet i Piteå ungefär en gång i veckan, men här är är hon lite mer sällan.

– Just klädutbudet här är lite mindre än på andra ställen. Det är förståeligt, de satsar ju mer på möblerna.

Men Lovisa vet var hon ska leta, och det är bland herrkläderna. Här finns storlekar som kan skapa snygga oversize-dimensioner och enligt Lovisa hittar man i regel fler märkeskläder där. Den här gången är det däremot någonting annat som ögonen fastnar på.

– Alltså, jag har en grej för objektivt fula plagg. De blir liksom ironiska och när man vet om det så går det att bära upp det snyggt. Kolla på den här ölskjortan!

I kombination med ett par högmidjade, ankellånga "mom jeans" blir det en cool, casual klädsel som drar blickar till sig utan att vara uppklätt.

Sist på agendan står Röda korset, där Lovisa Arffman fyndat ända sedan hon var liten. Generellt tycker hon att utbudet i Piteå är väldigt bra och jämförbart med andra, större städer.

– Åker man till exempel till Luleå är utbudet ungefär samma, men man konkurrerar med fler människor om guldkornen. Någonting jag brukar tänka på är om priserna är satta individuellt för varje plagg eller om till exempel alla byxor kostar lika mycket. Sen kan man också undersöka var pengarna går, vissa skänker ju till välgörenhet, säger hon.

På Röda korset är hon ute efter ett plagg som hon sedan kan bygga resten av outfiten kring. Det blir en fodrad, kamelfärgad kappa i mocka. Inte helt fel att ha på sig på tolvslaget för att kolla på fyrverkerierna.

– Jag gillar tanken på att låta ett "statement-plagg" utgöra hela outfiten. Då kan resten av klädseln vara ganska neutral.