Under sitt sista år på gymnasiet jobbade Hanna Rönntoft på UNG-redaktionen. Då skrev hon om allt från sportlovsaktiviteter i Kåbdalis skidbackar till inredningsreportage i ungdomars sovrum. Det var sex år sedan - sedan dess har hon hunnit med mycket. Au pair-jobb i London, konststudier i Uppsala och Sigtuna och en nytagen examen i industridesign i Umeå - bland annat.

Hej Hanna! Kan du berätta lite mer om tiden på UNG?

– Att bli journalist var något jag drömt om länge och jag tittade ofta längtansfullt på UNG-sidorna medan jag tänkte ’Åh, så otroligt roligt att få skriva där!’. Så en dag kom jag på att ’men, det kan jag ju göra!’ så jag tog mod till mig, sökte och fick plats. Tiden på Piteå-Tidningen har varit otroligt värdefull och jag är för evigt tacksam. Där lärde jag mig att tro på mig själv och mina förmågor, att det jag är rädd för att göra är precis det jag borde göra och att skapa något kreativt tillsammans med andra människor är det bästa som finns!

Artikelbild

Vad skrev du om då?

– Mitt första reportage någonsin var om ”öppet hus” på Grans Naturbruksgymnasium och jag minns att jag var så sjukt nervös. Jag visste ju ingenting om att intervjua människor! Men som tur var hade jag fotografen Jenny Sandlund med och hon tog mig under sina vingar. Vi åt palt till lunch vilket var fantastiskt och när vi åkte därifrån minns jag att jag kände mig så himla glad, tacksam och stolt att jag vågade.

Har du något speciellt minne från UNG-tiden?

– Jag minns en sommar när vi hade ett litet tält på PDOL. Vi hade snygga t-shirts, anordnade tävlingar, lekar och pratade med alla trevliga människor som kom förbi. Fantastiskt roligt sommarjobb!

Artikelbild

Vad var det bästa och sämsta med jobbet?

– Jag fick nypa mig i armen ibland. Att skriva (vilket var det roligaste jag visste) varje vecka vilket publiceras i en riktig tidning, intervjua intressanta människor, få betalt för det man älskar att göra, ha trevliga arbetskamrater och testa på ett framtida yrke var rena drömmen. Men ibland kunde det vara en utmaning att gå i skolan hela dagarna, hitta tid att intervjua människor och sedan skriva ihop reportaget samtidigt som man gjorde läxor, pluggade inför prov, tränade och ville träffa kompisar.

Artikelbild

Vad sysslar du med idag?

– Jag är nyutexaminerad industridesigner och har just nu i samarbete med en keramiker tagit fram en kåsa i keramik. Jag blev tilldelad ett stipendium av Umeå Kommun vid min examen så nu i augusti åker jag till Formexmässan i Stockholm och ställer ut mitt examensarbete Pebbles som är designat för anhöriga till personer med demens.