Trots utmaningar som ”blås grönt” och stånd med #varannanvatten så är det fortfarande vanligt att dricka ett glas för mycket, inte minst bland ungdommar. UNG har intervjuat ett par nykterister om vad de tycker om alkoholnormen och den ökade konsumtionen under festivaler som PDOL.

Filip Dikle Nykänen är sekreterare på UNF, ungdomars nykterhetsförbund, där han varit medlem sedan 2009 och blev sekreterare 2017. Han har tidigare smakat alkohol och provat att vara onykter men såg inte riktigt poängen med det eftersom han lätt kunde ha kul utan alkohol. Filip ogillar också sättet alkohol kan påverka människor och hur det lätt förstör liv och relationer.

– Jag tycker det är mycket beklagligt att folk far på festivaler bara för att supa. Det finns ju så mycket annat kul att göra. Till exempel besöka området för mer än bara käk.

När folk får reda på vad Filip står för angående alkoholintag får han många blandade reaktioner från olika personer.

– Vissa ser det som att det är grymt bra att jag har valt att vara nykterist medan andra ifrågasätter mitt val.

Det är inte alltid lätt att vara nykterist när man ställs inför grupptryck eller liknande, men Filip har tips på hur man festar nyktert.

– Framförallt att man är ärlig med att man inte dricker. Något jag lärde mig tidigt är att håller man i en alkoholfri öl eller annan drink så är det ingen som ifrågasätter eftersom det ser ut som att man dricker.

När Filip är på fest brukar han dricka olika saker, men alltid alkoholfritt.

– Beror helt på sammanhang och vad jag är sugen på. Är jag inte sugen på öl eller cider så brukar det gå jättebra att beställa alkoholfria drinkar om man är ute på krogen.

På TV är det ofta man ser reklam för olika alkoholhaltiga drycker och Filip tycker att det är hemskt.

– Det finns regelverk kring det men reklam i TV är svårt att göra något åt eftersom vissa kanaler sänds från Storbritannien eller Nederländerna och de kan ta sig runt lagen. Reklamen lockar framförallt unga till att börja dricka i tidig ålder.

Angående alkoholnormen i samhället idag så tycker Filip att det är alldeles för stor fokus.

– Man kan ju klart säga att vi har en tydlig alkoholnorm. Detta är något som märks väldigt tydligt i universitetslivet och i den åldern, tyvärr. Detta är något som både skadar och begränsar individer.